Το άβατο φαίνεται πως «διατηρεί» το Άγιον Όρος και στο θέμα των εμβολίων. Η δομή του, η λειτουργία των μονών και των κελιών, αλλά και η στάση της πλειονότητας των μοναχών λειτουργούν αποτρεπτικά στην τήρηση των μέτρων και δημιουργούν ένα κλίμα που παραπέμπει σε συνωμοσίες στοχοποίησης των Ορθοδόξων.

Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει διατάξει έρευνα έπειτα από δηλώσεις του μοναχού Ιωσήφ, που καταγγέλλει ότι Αγιορείτες βγαίνουν έξω και συμβουλεύουν τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο λέγοντας ότι ο κοροναϊός είναι μια απλή γρίπη, «με αποτέλεσμα να έχουν πεθάνει πολύ κόσμο».

Τις τελευταίες ημέρες, στη Μονή Φιλοθέου έχουν πεθάνει πέντε μοναχοί, ενώ άλλοι 20 ασθενούν. Από την αρχή που ξέσπασε η covid-19 έως σήμερα, έχουν πεθάνει περίπου 40 μοναχοί, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν νοσήσει.

Οι θάνατοι αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι μοναχοί αντιμετωπίζουν την πανδημία προκάλεσαν πολλά δημοσιεύματα, με αποτέλεσμα η Ιερά Επιστασία να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για μονόπλευρη ενημέρωση. Η Επιστασία δεν κρύβει ότι υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο δεν τα αποδίδει μόνο στη μη τήρηση των μέτρων. «Φαινόμενα μαζικής νοσήσεως μοναχών ή και αυξημένων θανάτων εις τας Ιεράς Μονάς δεν πρέπει να αποδίδωνται αβασάνιστα εις μη τήρησιν μέτρων προστασίας, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, ως η κοινή κοινοβιακή ζωή, η προσωπική στάσις κάθε μοναχού κ.λπ.», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε. Στην ίδια ανακοίνωση αποδοκιμάζονται και οι αρνητές μοναχοί: «Μεμονωμέναι φωναί μοναχών, από όπου και αν προέρχονται, δεν εκπροσωπούν το Άγιον Όρος».

1234

Ανεξάρτητα από το καθεστώς, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλα τα μοναστήρια υπήρχαν μοναχοί αλλά και λαϊκοί που νόσησαν. Μεταξύ αυτών και άτομα όπως ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, κ. Εφραίμ, ο οποίος νοσηλεύτηκε περισσότερο από έναν μήνα.

Της αντιεμβολιαστικής εκστρατείας ηγούνται, σύμφωνα με καταγγελίες, μοναχοί της «παράνομης» Μονής Εσφιγμένου, αλλά και μεμονωμένοι μοναχοί, όπως ο Ευθύμιος της Καλύβης Αναστάσεως Καψάλας, κοντά στις Καρυές, ο οποίος θεωρείται και ο διάδοχος του Οσίου Παϊσίου. Ο Ευθύμιος είναι φανατικός πολέμιος των εμβολίων και διαδίδει μέσω προσκυνητών τις θέσεις του.

Κελί του Παΐσιου

Κέντρο αντιεμβολιαστών έχει γίνει και το κελί του Παϊσίου στην Παναγούδα, όπου οι δύο υποτακτικοί του, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν νοσήσει, είναι αρνητές. Μάλιστα, όταν καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση τι θα κάνουν με το εμβόλιο, επικαλούνται τον όσιο, ο οποίος, όταν είχε ρωτηθεί αν θα πρέπει να τρώνε λαχανικά μετά το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ, είχε πει: Κάντε τον σταυρό σας και τρώτε άφοβα.

Οι αντιεμβολιαστές κυριαρχούν και μεταξύ των «ζηλωτών» της Μονής Εσφιγμένου, κάποιοι από τους οποίους συμμετείχαν και σε συλλαλητήρια αρνητών, αν και τουλάχιστον πέντε από αυτούς έχουν νοσήσει σοβαρά. Η στάση αυτή των «ζηλωτών» είναι ακόμα ένας λόγος για εντάσεις με τους μοναχούς της κανονικής Μονής Εσφιγμένου, με τον ηγούμενό της, Βαρθολομαίο, να ζητά την επέμβαση του εισαγγελέα για τους μοναχούς που «διδάσκουν για έναν τιμωρό Θεό και ότι η Εκκλησία μας είναι υπό διωγμό και αυτό δημιουργεί φανατισμό. Έχουμε καταγγείλει προ πολλών ετών αυτή την κατάσταση. Είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στον χώρο της Eκκλησίας, το “φαινόμενο του γεροντισμού”, το οποίο λειτουργεί με τρόπο αρρωστημένο, σαν ''καρκίνωμα'' μέσα στον κορμό της Εκκλησίας, και το μόνο που καταφέρνει είναι να διασπά τους ανθρώπους, να τους διχάζει και να τους χωρίζει».

789

 

Εκτός των Ελλήνων μοναχών, υπάρχουν και περίπου 400 Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι που θεωρούνται από τους πλέον φανατικούς κατά του εμβολίου. Σήμερα, σε «κέντρο της αντίστασης» έχει εξελιχθεί η Μονή Φιλοθέου, οι μοναχοί της οποίας, αν και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα της άρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr, παίρνουν προληπτικά την ουσία ιβερμεκτίνη, μέσω του φαρμακευτικού σκευάσματος Scaball, που όμως δεν ενδείκνυται για τον κοροναϊό. Η ουσία αυτή βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας αντιεμβολιαστών, που θέλουν να αποτρέψουν τον εμβολιασμό, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διακινείται κυρίως μέσω παραχριστιανικών οργανώσεων.