Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα μελέτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου για μείωση της θνητότητας και ταχύτερη ανάρρωση από τον κοροναϊό με τη θεραπεία Τ-λεμφοκυττάρων.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες με κοροναϊό και πιο γρήγορη ανάρρωση για όσους είχαν πάρει θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα. Η θεραπεία περιλαμβάνει Τ-λεμφοκύτταρα τα οποία συνελέγησαν από δότες οι οποίοι είχαν αναρρώσει από τον ιό και

πολλαπλασιάστηκαν στο εργαστήριο. Μόλις τα Τ-λεμφοκύτταρα εισέλθουν στον οργανισμό του ασθενή, βλέπουν τον κοροναϊό ως ξένο σώμα και τον καταστρέφουν. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 90 ασθενείς με κοροναϊό, οι οποίοι νοσούσαν βαριά και πληρούσαν συγκριμένα κριτήρια. Στους 60 έγινε θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα και στους υπόλοιπους 30 δόθηκε η καθιερωμένη αγωγή που λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς στα νοσοκομεία.

Η προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων σχεδόν δύο μήνες μετά την ένταξη στη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που έλαβαν Τ-λεμφοκύτταρα είχαν σε ποσοστό 76% καλύτερη επιβίωση από τον ιό. Όσοι ασθενείς πήραν την καθιερωμένη αγωγή είχαν 48% καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Τα κυτταρικά προϊόντα των Τ-λεμφοκυττάρων συνελέγησαν από 30 υγειονομικούς δότες, οι οποίοι είχαν νοσήσει και είχαν αναρρώσει.

Κάθε δότης υπολογίζεται ότι έδωσε περίπου 10 με 15 δόσεις κυττάρων, που αποθηκεύτηκαν σε τράπεζα και συντηρήθηκαν σε υγρό άζωτο προκειμένου να χορηγηθούν άμεσα στους ασθενείς. Υπολογίζεται ότι σήμερα το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει απόθεμα κυτταρικών προϊόντων που υπερβαίνει τις 300 δόσεις.

Την έρευνα διεξήγαγαν οι επιστήμονες της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου με τη συνδρομή των κλινικών Covid και ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου και το Ανοσολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.


Δημοσιεύτηκε στην ON TIME στις 31 Ιανουαρίου 2022