Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε στα Παραπολιτικά» 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της

Ερωτηθείσα αν έχουμε εικόνα για τους επόμενους μήνες σε σχέση με την πανδημία: «Είναι πολυ λιγοστά τα δεδομένα στα οποία μπορούμε να στηριχτούμε γιατί ακόμα και αυτή η πτώση των κρουσμάτων είναι πολυ σχετική. Είναι πτώση των κρουσμάτων ως προς την έξαρση που είχαμε της Όμικρον στις αρχές του Ιανουαρίου αλλά είναι τεράστια αύξηση των κρουσμάτων ως προς τις άλλες κορυφές από είχαμε μέσα στο ’21. Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι οτι αυτή τη στιγμή με βάση τα χθεσινά κρούσματα ο δείκτης θετικότητας είναι κοντά στο 8,5% ενώ μέσα στο ’21 θεωρούσαμε επίπεδο πανικού όταν ο δείκτης ήταν 4 επομένως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ότι έχουμε μείωση».

Αναφερόμενη στη χαλάρωση των μέτρων

«Νομίζω οτι η κατάργηση του ωραρίου μπορεί να φέρει μια διευκόλυνση στο να είναι λιγότεροι άνθρωποι στους κλειστούς χώρους της εστίασης, η μουσική όμως νομίζω ότι δημιουργεί προβλημα και μάλιστα τεράστιο κυρίως αν είναι ζωντανή μουσική. Όπως επίσης δημιουργεί τεράστιο προβλημα και το γεγονός ότι ανοίγουν τα bars, τα κέντρα διασκέδασης δηλαδή τα νυχτερινά και δεν έχει καμια λογική να διατηρούμε μέτρα για ανοιχτούς χώρους, όπως τα ανοιχτά γήπεδα πχ και να άρουμε τα μέτρα για κλειστούς χώρους όπου η μετάδοση είναι φοβερή».

Αναφορικά με την κατάργηση των μέτρων στην Αγγλία

«Προφανώς το κάνει για οικονομικούς λόγους, για να δημιουργήσει και μια αίσθηση ευφορίας μεταξύ των ανθρώπων το οποίο όμως και με άλλες μορφές πολιτισμού θα μπορούσαμε να το πετύχουμε, δεν χρειάζεται δηλαδή να καταργήσουμε τη μάσκα γι’ αυτό. Θα ήθελα να επισημάνω οτι ο υπουργός Παιδείας της Αμερικής εγκαλεί τις 8 πολιτείες που καταργούν την μάσκα στα σχολεία, και ζητάει αντίθετα να υπάρξει τεράστια προσπάθεια για να καλυφτούν τα εκπαιδευτικά κενά που δημιουργήθηκαν στα παιδιά στη διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα λόγω της τηλεκπαιδευσης».

Για τα υψηλά ποσοστά των θανάτων

«Αυτό χρειάζεται πολύ εκτενή μελέτη. Όντως οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί, υπολόγιζα ότι από τον ημερήσιο αριθμό θανάτων που είχαμε πριν να έρθει ο covid, έχουμε μια αύξηση αυτές τις μέρες 30%. Και μέσα στη χρονιά που μας πέρασε η αύξηση των θανάτων που οφείλονταν μόνο στον covid ηταν περίπου 15%. Επομένως έχουμε προβλημα, είναι ουσιαστικό, πρέπει να το επανεξετάσουμε το ποιόν των υπηρεσιών που προσφέρουμε, στην εκπαίδευση που έχουμε δώσει γιατί η Ελλάδα δυστυχώς δεν είχε παράδοση στην εκπαίδευση εντατικολόγων οπότε αυτά όλα πρέπει να τα επανεξετάσουμε για να είμαστε έτοιμοι γενικότερα».

Για την ανάρτηση του κ. Πολάκη για τα μονοκλωνικά αντισώματα

«Υπήρχαν μελέτες που αφορούσαν τη Δέλτα και δείχναμε οτι τρία φάρμακα μονόκλωνα απέδιδαν και τα τρία , με την Όμικρον υπήρξε μελέτη που έδειξε ένα από τα τρία βοηθάει στην Όμικρον. Αλλά κι εκεί πάλι είναι και θέμα οργάνωσης και υποδομής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ώστε να γίνεται προεπιλογή και σωστή αξιολόγηση των ανθρώπων που τα χρειάζονται και εγκαίρως. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ούτε ξερω ποια μονοκλωνικά διατέθηκαν στη χώρα μας εκτενώς και από ποιες εταιρείες, και αν εχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτο το ένα που φάνηκε οτι βοηθάει στην Όμικρον. Γιατί ναι μεν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα περιστατικά που μπαίνουν σε διασωλήνωση οφείλονται στη Δέλτα αλλά πολύ σύντομα θα είναι πολύ περισσότερα τα περιστατικά που θα οφείλονται στην Όμικρον».

Ακούστε τη συνέντευξή της