Πολύ σηµαντική εκτιµάται ότι θα είναι η ερχόµενη εβδοµάδα για τη χώρα µας, καθώς από την ποιότητα και το εύρος της αποκλιµάκωσης της διασποράς του νέου κοροναϊού και των τιµών των σκληρών επιδηµιολογικών δεικτών θα εξαρτηθούν, σε πολύ µεγάλο βαθµό, η ποιότητα της καθηµερινότητας των πολιτών, το βάθος της κανονικότητας στις ζωές όλων µας, καθώς και η ταχύτητα µε την οποία θα αποδράµει και το πέµπτο κύµα της επιδηµίας, το οποίο καθοδηγείται κυρίως από το στέλεχος Οµικρον.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί επιστήµονες θεωρούν πως θα συνεχιστεί την ερχόµενη εβδοµάδα η αποκλιµάκωση της διασποράς του κοροναϊού, δεν υπάρχει συµφωνία µεταξύ τους στις εκτιµήσεις για το ενδεχόµενο αυτή η αποκλιµάκωση να συµπαρασύρει επίσης σηµαντικά προς τα κάτω τις υψηλές, ακόµη, τιµές όλων των σκληρών επιδηµιολογικών δεικτών.

Την πλέον αισιόδοξη άποψη διατυπώνει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Πνευµονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος εξηγεί τα εξής: «Από όσα σχετικά έχουµε δει να έχουν συµβεί στη Νότιο Αφρική, αλλά και από όσα βλέπουµε ήδη στη χώρα µας και, ιδιαίτερα, στην περιοχή µας, τη Λάρισα, εκτιµώ ότι την ερχόµενη εβδοµάδα θα έχουµε µια ακόµα πιο σοβαρή και ουσιαστική αποκλιµάκωση όσον αφορά τόσο τη διασπορά των κρουσµάτων όσο και τις τιµές των σκληρών επιδηµιολογικών δεικτών. Πρέπει, µάλιστα, να σας πω ότι τα πράγµατα είναι ήδη πιο χαλαρά και δεν υπάρχει ιδιαίτερα έντονη πίεση στο σύστηµα Υγείας, τουλάχιστον στην περιοχή της Λάρισας».

Σε ελαφρώς διαφορετικό µήκος κύµατος, ο καθηγητής Αιµατολογίας, Ογκολογίας και Θεραπευτικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρύτανης του ιδρύµατος, Θάνος ∆ηµόπουλος, σηµειώνει τα εξής στα «Π»: «Λαµβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη, ουσιαστική αποκλιµάκωση αναµένεται τις επόµενες δύο εβδοµάδες και κυρίως την πρώτη εβδοµάδα του Φεβρουαρίου, για να καταγραφεί και αποκλιµάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας».

Από τη δική του πλευρά, όµως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, αντιπρύτανης του ιδρύµατος και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, κινείται σε διαφορετικό µήκος κύµατος και επισηµαίνει µε έκδηλη διστακτικότητα στα «Π»: «Επειδή πρόκειται για κρούσµατα και νοσηλευοµένους του στελέχους ∆έλτα, θα έχουµε, πράγµατι, µια αποκλιµάκωση την ερχόµενη εβδοµάδα, αλλά θα είναι αργή. Η Οµικρον δεν προκαλεί βαριές νοσηλείες και δεν πιέζει ιδιαιτέρως το σύστηµα Υγείας, αλλά θα έχουµε το στέλεχος ∆έλτα και την ερχόµενη εβδοµάδα σε ικανό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πολύ σηµαντικός βαθµός αβεβαιότητας».

Τη δική του εκτίµηση δίνει επίσης στα «Π» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, ∆ηµήτρης Παρασκευής, ο οποίος επισηµαίνει µε έµφαση τα εξής:

«Εκτιµάται ότι, εάν συνεχιστεί η αποκλιµάκωση στον αριθµό των κρουσµάτων, θα συνεχιστεί αντίστοιχα και η µείωση στον αριθµό των νοσηλειών σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, καθώς και, µε µικρή καθυστέρηση, σε θανάτους. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι, για να διατηρηθεί η πτωτική πορεία του κύµατος, θα πρέπει να συνεχίσουµε να τηρούµε τα µέτρα».

Τέλος, στο µήκος κύµατος του κ. Τσακρή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Γκιούλα, υπογραµµίζει στα «Π»: «Με πολύ-πολύ µεγάλη επιφύλαξη θα πω ότι είµαι αισιόδοξη, αλλά πιστεύω πως η αποκλιµάκωση θα πραγµατοποιηθεί µε πολύ αργούς ρυθµούς».