Στην αδειοδότηση του από του στόματος αντιικού φαρμάκου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer κατά του νέου κοροναϊού προχώρησε μόλις το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Ισχυρή είναι η αποτελεσματικότητα στην αποτροπή της σοβαρής νόσου COVID – 19 και των σχετικών θανάτων, την οποία έχει δείξει η κλινική μελέτη για το φάρμακο της Pfizer.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία μελέτησε o ΕΜΑ, ο κίνδυνος για σοβαρή νοσηλεία και θάνατο μειώνεται κατά 89%, όταν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα σε τρεις ημέρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων στον ασθενή. Το χάπι της Pfizer θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την εμπορική ονομασία Paxlovid και αφού λάβει την έγκριση του FDA των ΗΠΑ, αλλά και του EMA. «Τα αποτελέσματα πραγματικά ξεπερνούν και τα πιο τρελά μας όνειρα», σχολίασε η Αναλίεσα Άντερσον, στέλεχος της Pfizer, που έχει αναλάβει επικεφαλής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του φαρμάκου.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι το Paxlovid «θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μάχη κατά της Covid – 19 και θα συμβάλει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να δούμε το τέλος της πανδημίας».

Σε δικές του αναρτήσεις στα social media, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, είχε αναφέρει πρόσφατα ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα της Pfizer «φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από Covid-19 και αποτρέποντας έως και 9 στις 10 νοσηλείες».