«Τέτοιες χιονοπτώσεις στην Αττική από το 1950-’60 και στη συνέχεια δεν είχαν ξαναέρθει ποτέ», επισήμανε αναφορικά με την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος,  

«Καταρχάς εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος για να ενημερώνω την κυβέρνηση, δεν μου ζητήθηκε να ενημερώσω την κυβέρνηση διότι δεν είμαι αυτός ο οποίος βρίσκεται μέσα στις συσκέψεις με την Πολιτική Προστασία, τους υπουργούς, τους αρμοδίους φορείς κτλ. Αυτό έχει να το κάνει ο αρμόδιος δημόσιος φορέας που είναι η ΕΜΥ. Οπού δεν ξερω ο κος Κολυδάς ο οποίος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, δεν ξερω ακριβώς τι είπε μέσα στη συγκεκριμενη σύσκεψη. Βγήκε μετά και είπε οτι «εγώ είχα προβλέψει την κακοκαιρία» δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω, εγώ θα μιλήσω γι’ εμένα», διευκρίνισε ο κ. Καλλιάνος

«Μέχρι και το Σάββατο, 48 ώρες πριν την έναρξη των βίαιων φαινομένων, των χιονοπτώσεων, φαινόταν σε όλα τα προγνωστικά μοντέλα ότι οι χιονοπτώσεις θα ξεκίνησαν περίπου στις 14:00 με 15:00 το μεσημέρι και στη συνέχεια με τα πιο ραγδαία φαινόμενα να ήταν τις πιο βράδυνες ώρες της Δευτέρας. Όμως έκαναν τούμπα τα προγνωστικά μοντέλα και 24 ώρες πριν την έναρξη της κακοκαιρίας έδειχναν ότι οι βίαιες χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 07:00-08:00 το πρωί», ανέφερε χαρακτηριστικά

«Γι’ αυτό λοιπον βγήκα κι εγώ, και υπάρχει ένα αναρτημένο video σε όλα τα social media μου, και λεω χαρακτηριστικά ''τα βίαια φαινόμενα των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων που θα οδηγήσουν σε απευθείας χιονοστρώσεις και σε απευθείας μεγάλες χιονοστρώσεις θα ξεκινήσουν 06:00-07:00-08:00 το πρωί, κάπου εκεί χονδρικά''. Άρα λοιπόν φαντάζομαι ότι όλοι οι μετεωρολόγοι πάνω-κάτω και χοντρικά θα είχανε την ίδια άποψη», επισήμανε ο ίδιος.

«Τέτοιες χιονοπτώσεις στην Αττική από το 1950-’60 και στη συνέχεια δεν είχαν ξαναέρθει ποτέ. Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα ως κράτος και τις υπηρεσίες αυτές να είχαμε ένα γκρέιντερ σε κάθε δρόμο της Αττικής και πάλι θα είχαμε προβλήματα. Ήταν τέτοια η σφοδρότητα των φαινομένων που πλέον ότι προγραμματισμός και στρατηγικός σχεδιασμός είχε γίνει μέρες πριν αυτομάτως τον πέταγε στην άκρη αυτόν τον σχεδιασμό αυτό το βίαιο φαινόμενο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι δρόμοι, η Μεσογείων, η Αττική οδός, η Κατεχάκη και η Μαραθώνος που δημιουργήθηκαν αυτά τα φοβερά προβλήματα; Καταρχάς για το θέμα της Αττικής οδού πρέπει να πω ότι για να δεχτεί η αρμόδια εταιρεία το ποσό των 2.000 € για κάθε αμάξι και για να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος πάει να πει οτι καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οτι έχουνε κάνει φοβερά σφάλματα αυτοί οι άνθρωποι. Τι κοινό λοιπον έχουν αυτοί οι δρόμοι; Όλοι αυτοί οι δρόμοι βρισκονται πάνω από το επίπεδο των 100 με 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Φαινόταν λοιπόν σε όλα τα προγνωστικά στοιχεία ότι από το επίπεδο των 100-150 μέτρων και πάνω οι χιονοπτώσεις θα ήταν τοσο σφοδρές που θα οδηγούσαν σε χιονόστρωση άνω των 30 εκατοστών σε όλα αυτά τα τμήματα. Φαινόταν ξεκάθαρα στα προγνωστικά μοντέλα», εξήγησε ο μετεωρολόγος. 

«Έπρεπε, προσωπική μου άποψη ως μετεωρολόγος κι ως άνθρωπος που μελετάει τα φαινόμενα, να κλείσουν οι δρόμοι πάνω από τα 100-150 μέτρα, οι μεγάλες αρτηρίες διότι εκεί θα εγκλωβιζόντουσαν όποιος κι αν πήγαινε. Ας είχαμε και 500 γκρέιντερ σε κάθε δρόμο. Έστω κι ένας άνθρωπος θα έπρεπε να το σκεφτεί αυτό, δεν είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το σκεφτεί. Δεν είναι θέμα του κ. Στυλιανίδη να το σκεφτεί, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης πιστεύω ότι πρώτα από όλα θα έπρεπε να στο σκεφτεί η ΕΜΥ και να το πει. Φαντάζομαι ότι θα το είπε, θα το θεωρήσω μεγάλη έκπληξη να μην έχει ειπωθεί αυτό μέσα στη σύσκεψη», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ο κ. Πατούλης με πήρε πάνω από 20 φορές τηλεφωνο και μου είπε πως θα εξελιχθούν τα φαινόμενα και με έπαιρνε από το Σάββατο. Του είπα χαρακτηριστικά ''μίλα με την κα Κεραμέως κλείσε από τα σχολεία από τη Δευτέρα γιατί μπορεί κάποιοι να μπορέσουν να πάνε αλλά δεν θα μπορέσουν να φύγουν''. Μου λεει θα κλείσουμε τα σχολεία από εκεί και πέρα δεν με κάλεσε κάποιος άλλος να του πω την γνώμη μου. Του κ. Πατούλη του εξήγησα για όλους τους δρόμους τι ακριβώς θα γίνει. Εμένα η θέση μου δεν είναι να σας πω αν έκανε καλά ή όχι ο Πατούλης τη δουλειά του, η θέση μου είναι ως μετεωρολόγος να σας πω τι ακριβώς περιμέναμε και τι ακριβώς ήρθε, το πόσο δύσκολα και βίαια ήταν τα φαινόμενα. Ως βουλευτής όμως ζητώ ταπεινά συγνώμη από τους ανθρώπους οι οποίοι κλειστήκανε στην Αττική Οδό», σημείωσε επεξηγηματικά ο κ. Καλλιάνος.

«Με τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή από 2 έως 4 Φλεβάρη δεν περιμένουμε κάποια τέτοια ψυχρή εισβολή. Τώρα αν αλλάξουν τα δεδομένα δεν το ξέρει κανείς αλλά το να βγαίνεις και να κάνεις πρόβλεψη για δέκα μέρες μετά είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να το κάνεις γιατί ο καιρός είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Πάντως μες το Σαββατοκύριακο περιμένουμε μεταβολή του καιρού πάλι με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της ώρας και πυκνές χιονοπτώσεις από την Πελοπόννησο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο την Δυτική έως και τη Κεντρική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και κάποια ημιορεινά τμήματα», διαμήνυσε κλείνοντας.