Ξύπνησαν οι νωπές μνήμες της κακοκαιρίας «Μήδεια» που είχε πλήξει τη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο. Η νέα σφοδρή κακοκαιρία ονόματι «Ελπίς» έμελλε να βάλει μεγάλο μέρος της χώρας στην κατάψυξη αλλά κυρίως να εγκλωβίσει εκατοντάδες οδηγούς στην Αττική οδό.

Αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως την Μεσογείων, την Κατεχάκη και την Κηφισίας, περιοχές βυθίστηκαν για ώρες στο σκοτάδι, ενώ επί ώρες εκατοντάδες οδηγοί και χωρίς καμία βοήθεια ήταν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.

Στην Πολιτική Προστασία υποστήριξαν πως όλα τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας έγιναν λόγω του μποτιλιαρίσματος που υπήρξε στην Αττική Οδό.
«Επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συμφόρηση που υπήρχε σε δρόμους οι οποίοι οδηγούσαν προς τα εκεί, όπως η περιφερειακή Υμηττού και η Λεωφόρος Μεσογείων», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι

Αν και οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για το επερχόμενο σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας, οι σχεδιασμοί που έγιναν στις συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας δεν αποδείχθηκαν επαρκείς.
Όλες οι δυνάμεις και τα μέσα που υπήρχαν τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή ωστόσο ο καταμερισμός που έγινε, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη χιονοκαταιγίδα.
«Να επαναλάβω τη συγγνώμη τις Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν, ειδικά με ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας», τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Θα καταλογιστούν οι ευθύνες

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας μέσω του ανοίγματος των δρόμων, της κοπής δέντρων, της αποκατάστασης ηλεκτροδότησης. Εξ ου και κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή του ελληνικού στρατού και των ΕΚΑΜ, οι συνεβαλαν δραστικά στον απεγκλωβισμό των οχημάτων από την Αττική Οδό, ενώ παράλληλα έδιναν νερό και τρόφιμα στους οδηγούς που ήταν κινητοποιημένοι επί ώρες χωρίς καμία ενημέρωση από την εταιρεία.
Την ίδια ώρα όμως στο Μαξίμου τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως θα υπάρξουν συνέπειες για όσους ευθύνονται, αλλά θα υπάρξουν και κυρώσεις για τα όσα έγιναν. Επίσης μόλις αποκατασταθούν οι ζημιές αναμένεται να γίνει μια συνολική αποτίμηση για το τι έγινε και ποιες παραλείψεις υπήρξαν. Δεν αποκλείεται η πρώτη κίνηση από τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των ευθυνών να γίνει Τετάρτη, που είναι πολύ πιθανό να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Κυρώσεις στην Αττική Οδό

Ο εκνευρισμός ήταν έντονος στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της εταιρείας «Αττική Οδός», καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν πως θα μπορούσαν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δράμα για εκατοντάδες οδηγούς ξεκίνησε όταν λόγω της χιονόπτωσης "δίπλωσαν" νταλίκες και την ίδια ώρα η εταιρεία συνέχισε να επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία η "Αττική Οδός" είχαν διαβεβαιώσει πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, καθώς είχαν στη διάθεσή τους 30 εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγάλη και επεσήμαναν πως θα υπάρξουν κυρώσεις γι’ αυτή την ολιγωρία και την ταλαιπωρία των πολιτών.

"Υποσχέθηκαν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων για να κρατηθεί ανοιχτή η Αττική Οδός. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτή θα είναι η εισήγηση μου προς τον Πρωθυπουργό" τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης.