Μεγάλη ολονύχτια επιχέιρηση -η οποία παραμένει σε εξέλιξη- πραγματοποίησε ο Ελληνικός Στρατός για τον απεγλωβισμό περίπου 5.000 πολιτών που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

Άνδρες του στρατού και των ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκαν όλη τη νύχτα δίπλα στους εγκλωβισμένους στα οχήματά τους πολίτες παρέχοντάς τους τρόφιμα, νερό και κουβέρτες, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν -και συνεχίζουν έως αυτή την ώρα- να ελευθερώσουν τα ακινητοποιημένα οχήματά τους.

Η δραματική κατάσταση διαμορφώθηκε αφενός λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας και αφετέρου εξαιτίας της -όπως όλα δείχνουν- έλλειψης προετοιμασίας εκ μέρους της εταιρίας εκμετάλλευσης του οδικού άξονα να αντιμετωπίσει την προβλεφθείσα από την ΕΜΥ κατάσταση.



Η επιχείρηση του στρατού διεξάγεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, γιατί χιονίζει πολύ και πρόκειται για εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος επίλεκτες μονάδες του Στρατού με βαριά μηχανήματα, καθώς και ασθενοφόρα με αντιολισθητικές αλυσίδες.




Οι εγκλωβισμένοι οδηγούνται σε έξι σημεία, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, όπου τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους οδηγούν σε λεωφορεία, τα οποία τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία για περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Η ταλαιπωρία ήταν απίστευτη καθώς πολλοί οδηγοί παρεμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 15 ώρες, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν δίπλωσαν δυο νταλίκες στο ύψος του Γέρακα, στην έξοδο 18, με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα δυο ρεύματα.





































Συγκλονιστικές μαρτυρίες οδηγών

«Είμαστε εδώ από χθες το μεσημέρι στις 12. Μας έφεραν ένα σάντουιτς και ένα νερό κάποιοι φαντάροι, και μία κουβέρτα. Έριχνε πάρα πολύ χιόνι και ήταν όλα σταματημένα», είπε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA πολίτης που παραμένει εγκλωβισμένος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τουλάχιστον 5.000 οδηγοί και επιβάτες απεγκλωβίστηκαν σε όλη την Αττική.

Αργά το βράδυ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έβαλε ένα συρμό και μετέφερε και κάποιους ανθρώπους που είχαν απεγκλωβιστεί στα οχήματά τους.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Θάλεια, ο σύζυγος της οποίας είναι εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό από χθες το πρωί.




«Είναι εγκλωβισμένος ο σύζυγός μου από τις δέκα το πρωί, στην Αττική Οδό στο ύψος της Κάντζας, δεν έχει περάσει κανένας άνθρωπος, δεν τους έδωσαν τίποτα, δεν πήρε καμία ενημέρωση για βαγόνι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μίλησα με το 112 και μου είπαν να περπατήσουν προς την πιο κοντινή έξοδο μήπως βρουν αυτοκίνητο της Πολιτικής Προστασίας. Η επόμενη έξοδος είναι 2,5 χλμ. Οι άνθρωποι δεν έχουν δύναμη να περπατήσουν να φτάσουν σε εκείνο το σημείο. Είναι πολλά αυτοκίνητα και λεωφορεία με εγκλωβισμένους. Ο σύζυγος πήγαινε αεροδρόμιο, ακυρώθηκε η πτήση του και προσπαθούσε να γυρίσει σπίτι. Τώρα χιονίζει από ό,τι μου λέει αλλά φυσάει. Δεν απαντάει κανείς αν θα ανοίξει ο προαστιακός για να τον πάρουν οι άνθρωποι να φύγουν. Δεν μπορούν να κάτσουν 2ο 24ωρο χωρίς νερό και φαγητό», είπε η κ. Θάλεια.

Σύμφωνα με το MEGA, στην Αττική Οδό, στο ύψος της Λεωφόρου Πεντέλης, τις τελευταίες ώρες οι απεγκλωβισμοί έχουν σταματήσει, ωστόσο κατά μήκος της Αττικής Οδού παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, αλλά και οχήματα που έχουν εγκαταλειφθεί στο σημείο