Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

To σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα από τα ξημερώματα της Δευτέρας, με την αποψινή νύχτα να προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων, ενώ αύριο από μεσημέρι αναμένεται μικρή βελτίωση και από το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρυχθεί επίσημα γενική αργία την Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη να κάνουν λόγο για αργία στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και σε Εύβοια, Βοιωτία, Κρήτη και Κυκλάδες θα υπάρχει αργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία ότι στις παραπάνω περιοχές προστίθενται και τα Δωδεκάνησα.

Έτσι, στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.

Αναστέλλεται η λειτουργία των υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων

Στις συγκεκριμένες περιοχές:

ναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημόσιων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας.

-Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

-Ειδικώς τα καταστήματα τροφίμων δύνανται να λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 18:00.


Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό. (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση–δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική 

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες θα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική την Τρίτη, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 συνιστάται η κυκλοφορία οχημάτων στην Αττική, αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, να πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες».


Εκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μείνουν όλη τη νύχτα σε πλήρη ανάπτυξη, και θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν όπου απαιτηθεί. Επιπλέον, απηύθυνε ξανά έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση. «Είναι μία δύσκολη νύχτα, συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι μαζί και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε επιπτώσεις που θα είναι οδυνηρές για όλους μας», σημείωσε και επισήμανε: «Πάση θυσία να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινης ζωής».

«Οι δυνάμεις είναι παραταγμένες, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, το ύψος του χιονιού είναι πρωτόγνωρο σε μερικές περιοχές αλλά θεωρώ ότι οι παραταγμένες δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το συμβάν. Θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη της Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν ειδικά με την ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.