Την Κυριακή θα είναι η δεύτερη μέρα της σημαντικής ψυχρής εισβολής, με την κακοκαιρία «Ελπίς» να σκοπεύει να μείνει πολλές μέρες στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού της ΕΜΥ, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου, στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τόσο τις πρωινές και όσο και τις βραδινές ώρες αναμένονται χιονοπτώσεις.

Μάλιστα το βράδυ της Κυριακής,  στη Μακεδονία, τη Θράκη, στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Στη δυτική Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 07 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Χιονοπτώσεις και στην Αττική
 

Στην Αττική αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς και μέτριας έντασης στα βόρεια, βορειοανατολικά και στα ανατολικά τμήματα του νομού. Δύσκολο οι χιονοπτώσεις να έρθουν στις κεντρικές περιοχές του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ βοριάδες θα πνέουν 6 με 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη έντονο θα είναι το ψύχος, με αραιές νεφώσεις, ενώ στα νότια θα σημειωθούν αραιές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Θερμαϊκό θα πνέουν βοριάδες 4 με 6 μποφόρ.

Μαρουσάκης: «Ό,τι πέφτει στην Αττική θα στρώνεται»

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ανέφερε στην πρόβλεψη του καιρού ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, καθώς η εμφάνιση της κακοκαιρίας «Ελπίς» δεν έχει δείξει ακόμη το πραγματικό της μέγεθος και αναμένεται να φανεί τις επόμενες ώρες και στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ανέφερε στην πρόβλεψη του καιρού πως τη Δευτέρα και την Τρίτη θα φανεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Ελπίς» στις περιοχές της χώρας από τη Χαλκιδική και κάτω ενώ στην Αττική αναμένονται έντονα φαινόμενα τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης.

Αρχικά, η θερμοκρασία θα είναι πολύ χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (21.1.2022) και από αύριο οι χιονοπτώσεις αναμένονται να είναι έντονες στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων.

«Τα δύσκολα έρχονται από Δευτέρα» τόνισε ο κ. Μαρουσάκης καθώς το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων θα σαρώσει πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Αττική και η Βοιωτία, η Εύβοια, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη αλλά και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Πότε θα χιονίσει στην Αττική

«Χιόνια θα έχουμε και στο Σύνταγμα», είπε ο μετεωρολόγος και σημείωσε ότι η κακοκαιρία θα μας θυμίσει την περσινή επέλαση της «Μήδειας». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη. «Επειδή οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές ό,τι πέφτει θα στρώνεται», υπογράμμισε ο κ. Μαρουσάκης.

«Υπολογίζουμε ότι το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τον νομό Αττικής», επισήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Καλλιάνος: Πιθανές χιονοκαταιγίδες τη Δευτέρα στην Αττική και χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

«Πιθανές χιονοκαταιγίδες τη Δευτέρα στην Αττική και σχεδόν σίγουρη χιονόστρωση στο Σύνταγμα». Έτσι ξεκινά η ανάρτηση που έκανε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Τι αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος

«Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα, είναι τα ακόλουθα:

Πιθανότητες χιονόπτωσης:

– Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%
– Στη νότια Αττική : 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm :

– Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%
– Στο κέντρο της Αθήνας : 85%
– Στα νότια προάστια : 55-60%
– Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ) : 35-40%

Στο επίκεντρο η Αθηνών – Λαμίας

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ’ ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν “κλειδώσει”. Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

Πιθανές χιονο-καταιγίδες στο νομό Αττικής

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί)».

Δείτε την ανάρτηση