Στην ανακριτική αρχή βρίσκονται από την Παρασκευή οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, για την υπόθεση της καταγγελίας βιασμού στη Θεσσαλονίκη.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια των αρχών, καθώς παραδόθηκαν από το τοξικολογικό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πλέον εκκρεμούν τα αποτελέσματα μίας ακόμη εξέτασης η οποία αφορά το εύρος του αλκοόλ στο αίμα της 24χρονης η οποία θα γίνει σε εργαστήριο στη Βέρνη της Εβελτίας.




Μιλώντας για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν τα όσα καταγγέλλει η 24χρονη, ο κ. Ζιώγας είπε ότι «Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε μια σκληρή βία που βίωσε εκείνη τη νύχτα η Γεωργία. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έχουν καθυστερήσει. Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι εχτές θα τις είχαμε. Μια ολόκληρη χώρα περιμένει. Μια κοινωνία αγωνιά για αυτό το αποτέλεσμα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα δώσουν τα κρίσιμα αποτελέσματα. Μόλις έρθουν είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθεί η βία κατά της Γεωργίας και θα αλλάξει η κατηγορία για να βρεθούν οι ένοχοι εκεί που τους αξίζει, στη φυλακή».

«Όσα έγιναν ή δεν έγιναν κατά την προδικασία, ήδη διερευνώνται από τις αρχές, αν υπάρχουν καθυστερήσεις που θα κρίνουν την υπόθεση, θα αναζητηθούν ευθύνες. Οι καθυστερήσεις που έγιναν δε φαίνεται να μπορούν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Ζιώγας.

Τι αναμένουμε από τα αποτελέσματα

Μιλώντας στο MEGA ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρείας, εξήγησε τη διαδικασία των τοξικολογικών εξετάσεων. Από τη στιγμή που λαμβάνεται το δείγμα, αυτό αποστέλλεται στο εργαστήριο για επεξεργασία δείγματος, ο τοξικολόγος διενεργεί περαιτέρω εξετάσεις και μετά συντάσσει έκθεση, την οποία στέλνει στον ιατροδικαστή για να την συμπεριλάβει στην εκτίμησή του.

«Δυστυχώς, η διαδικασία θέλει αρκετές ημέρες. Περίπου υπολογίστε ένα μήνα κατά μέσο όρο για τις τοξικολογικές εξετάσεις», είπε στο Mega.

«Όσο πληρέστερα είναι τα στοιχεία που συλλέγει ο ιατροδικαστής, τόσο πιο «δεμένη» είναι η έκθεση. Το δείγμα ούρων είναι ικανό να δώσει αποτελέσματα και να δείξει εάν της έδωσαν κάποια ναρκωτική ουσία. Ότι ουσία λαμβάνουμε περνά στη γενική κυκλοφορία του αίματος, όλες οι ουσίες μεταβολίζονται και καταλήγουν τα ούρα μας».

Ο κ. Λέων ξεκαθάρισε πως ουσιαστικά πρόκειται για μία σειρά ουσιών, οι οποίες μόλις εισέλθουν στο σώμα δεν έχουν αναστρέψιμη πορεία. «Το θύμα υπομένει τις δράσεις του φαρμάκου, που είναι να το υπνώσει, να χαλαρώσουν όλοι οι μύες του, να δημιουργηθεί ερωτική διέγερση κι ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι η απώλεια μνήμης, την οποία εκμεταλλεύονται οι δράστες».


<