Τη μεταφορά πολικών αέριων μαζών θα ευνοήσει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη προς τη χώρα μας σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ειδικότερα, ο έντονος κυματισμός του αεροχείμαρρου πάνω από την Ευρώπη θα αποτελέσει την αιτία της νέας ψυχρής εισβολής.

Η πρόγνωση του meteo

Ειδικότερα, ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Ο κυματισμός του αεροχειμάρρου, που λαμβάνει ήδη χώρα, πηδαλιουχεί τη δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και τη μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Τα παρακάτω γραφήματα αναδεικνύουν τη θέση του αεροχειμάρρου με ερυθρές αποχρώσεις και τις ψυχρές αέριες μάζες με μπλε αποχρώσεις για την Παρασκευή (γράφημα 1), ενώ οι ερυθρές αποχρώσεις δείχνουν τη θέση του αεροχειμάρρου και οι μπλέ αποχρώσεις τις ψυχρές αέριες μάζες και την Κυριακή 23/01 (Γράφημα 2).






Η πτώση της θερμοκρασίας έχει ξεκινήσει από την Πaρασκευή, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. Με τη νότια κάθοδό του, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Έτσι, τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.