Τεράστιες ζημιές και κλοπή πολλών αντικειμένων διαπίστωσε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Παπάγου (το οποίο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο) στην πρώτη του επίσκεψη εντός του κτιρίου, μετά το τέλος της εξαήμερης κατάληψης που είχαν κάνει μαθητές την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο διευθυντής του σχολείου έχει υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα έκτροπα στο σχολείο κατά τη διάρκεια της κατάληψης.




Απέχοντας από τον λαϊκισμό στον οποίο δυστυχώς έχουμε συνηθίσει επί δεκαετίες, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος δηλώνει ευθαρσώς ότι το σωστό και δίκαιο είναι να αναλάβουν το κόστος των ζημιών αλλά και των αντικειμένων που εκλάπησαν εκείνοι που φέρουν την ευθύνη, δηλαδή οι καταληψίες μαθητές, «δεδομένου ότι όφειλαν να παραδώσουν τον χώρο στην κατάσταση που τον βρήκαν».




«Είδαμε για μια πολύ άσχημη εικόνα όταν μπήκαμε στο σχολείο μετά την κατάληψη. Είχε κλαπεί εκπαιδευτικό υλικό που με πολύ αγώνα καταφέραμε να εξοφλήσουμε. Διαδραστικούς πίνακες, βιντεοπροβολείς, προτζέκτορες. Μας είχε στοιχίσει 265.000 στο δήμο για όλα τα σχολεία για αυτό το υλικό. Ο δήμος δεν θα πληρώσει για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών. Έχουμε καλέσει τους εκπροσώπους του 15μελους. Ας τα επιστρέψουν, ξέρουν ποιοι τα πήραν. Ακούγεται ότι μπήκαν εξωσχολικοί. Όταν κάνουμε όμως κατάληψη έχουμε την ευθύνη τη χώρου. Τα αιτήματά τους είχαν να κάνουν με το υπουργείο, με το τέστινγκ, θέματα εντελώς άσχετα με τις αρμοδιότητες του δήμου», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Έχουμε δεχτεί συγχαρητήρια από όλη την κοινωνία, και από τους ίδιους τους γονείς για την απόφασή μας. Τα παιδιά πρέπει να σέβονται τη δημόσια περιουσία. Το κόστος είναι 7-8 χιλιάδες ευρώ και για τα δύο σχολεία που έχουν γίνει ζημιές», εξήγησε ο ίδιος.

«Εμείς θα ανοίξουμε ένα διάλογο με τους μαθητές, και αν δε βρεθεί λύση θα στείλουμε το λογαριασμό. Υπάρχουν δράσεις που μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να μαζέψουν αυτά τα χρήματα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν μπορούν να κάνουν καταλήψεις και να γίνονται αυτά τα πράγματα στο σχολείο, και να μη φέρουν ευθύνη οι μαθητές», κατέληξε ο κ. Αποστολόπουλος.



Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων: Σκηνικό καταστροφής στο σχολείο

«Καταστροφές έγιναν σε θρανία, καρέκλες, πόρτες, κάγκελα, τζάμια και μια τηλεόραση, ενώ οι καταληψίες άναψαν φωτιά εντός των δύο αιθουσών και έκαψαν βιβλία μαθητών και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραμονή των μαθητών εντός αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε επιστολή του προς τους γονείς. Όπως αναφέρει, έχουν επίσης κλαπεί δύο διαδραστικοί πίνακες, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές με όλα τους τα εξαρτήματα και ένα laptop.

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλεί «τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν επί τόσες ημέρες στην κατάληψη (και οι οποίοι μαθητές δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν τον χώρο του σχολείου από τις ανωτέρω ακρότητες) να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί εξηγώντας στα παιδιά τους το αποτέλεσμα τέτοιων παράνομων πράξεων που στερούν από την πλειονότητα των μαθητών το δικαίωμα στην εκπαίδευση επί έξι διδακτικές ημέρες, καθώς και απέναντι στους υπόλοιπους γονείς».




Άδωνις Γεωργιάδης: Χίλια εύγε στον δήμαρχο

«Μόνο εύγε αξίζουν στον Δήμαρχο Παπάγου/Χολαργού, κ. Αποστολόπουλο, για την πρωτοβουλία του να χρεώσει στους καταληψίες μαθητές τις ζημιές και τις κλοπές που προξένησαν στο σχολείο τους! Μακάρι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση» έγραψε σε ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.