Στην ΕΡΤ μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όπου και προανήγγειλε την παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Ειδικότερα, ο υπουργός πρόκρινε την παράταση των μέτρων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της Όμικρον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Ο είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα που αρρώστησαν στις γιορτές. Συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η -διευρυμένη- σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπου καλείται να πάρει τις αποφάσεις της βάσει του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας και να εισηγηθεί όλα τα απαραίτητα ή μη μέτρα. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι μία παράταση θα σταθεροποιήσει περισσότερο την εικόνα της αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αφού με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, η σημαντική κάμψη της αναμένεται από τον Φεβρουάριο και μετά.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων, που οδηγούν τα νοσοκομεία σε πίεση και βάζουν στο τραπέζι την επέκταση των περιοριστικών μέτρων που ήδη ισχύουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου .

Ποια μέτρα θα παραταθούν

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αναμένεται να παραταθούν είναι ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση μάσκας αλλά και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το αν θα επιστρέψει ή όχι η μουσική στην εστίαση, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το εάν η επιστροφή της μουσικής μπορεί να παραμείνει μόνο στα εστιατόρια ή θα επεκταθεί εκ των πραγμάτων και στα κέντρα διασκέδασης, αυξάνοντας εκ νέου τον κίνδυνο της διασποράς.

Την ίδια στιγμή, για το θέμα των θανάτων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης τόνισε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου και ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.