Ιδιαιτέρως κρίσιμη προβλέπεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων καθώς θα επανεξεταστούν τα υφιστάμενα μέτρα κυρίως σε εστίαση και γήπεδα και θα αξιολογηθεί η χαλάρωση ή η παράτασή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των θανάτων και των νοσηλειών εξαιτίας του κοροναϊού, ιδίως κατά τις τελευταίες ημέρες που ο αριθμός των απωλειών υπερβαίνει τους 100, παρά τη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχει προβληματίσει την επιτροπή των ειδικών, η οποία εξετάζει την παράταση των υφιστάμενων μέτρων πέραν της 23ης Ιανουαρίου.

Μάλιστα αρκετοί είναι οι επιδημιολόγοι που δείχνουν να τάσσονται υπέρ της επέκτασης των ισχυόντων μέτρων όχι μόνο κατά μία εβδομάδα αλλά κατά δύο, δεδομένου ότι προκαλούν προβληματισμό οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας.

Τα δύο σενάρια

Τόσο η επιστροφή της μουσικής στους χώρους της εστίασης όσο και η αύξηση του ποσοστού των θεατών στα γήπεδα είναι τα δύο θέματα που θα πρωταγωνιστήσουν στη σημερινή συνεδρίαση.
Επ’ αυτών λοιπόν, υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια.

Πρώτο -και επικρατέστερο- σενάριο είναι τα υφιστάμενα μέτρα να μας συνοδεύσουν για όλο τον Ιανουάριο, δηλαδή να δοθεί μία παράταση έως τις 31/1.

Αυτό σημαίνει πως η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση θα παραμείνει στο mute αλλά και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων (μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα) θα παραμείνει μέχρι το τέλος του μήνα. Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα -μόνο καθήμενοι πελάτες στην εστίαση, έξι άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα-, στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρησή τους χωρίς αλλαγές.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο -το οποίο δεν έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος- που αναφέρει πως από 24 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επέλθει η άρση στην απαγόρευση της μουσικής στα μαγαζιά αλλά και θα αυξηθεί ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα.

Από την πλευρά τους, πηγές της κυβέρνησης διαμηνύουν πως θα ακολουθηθεί «ό,τι πουν οι ειδικοί», τονίζοντας πως τα βήματα της άρσης θα είναι προσεκτικά με γνώμονα τη θωράκιση δημόσιας υγείας και το βλέμμα στραμμένο στην πίεση που καταγράφεται στα νοσοκομεία.

«Δεν εφησυχάζουμε απέναντι στην Όμικρον»

Μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την πανδημία έστειλαν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και οι 106 θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα μας.

«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι έρχεται άνοιξη και ότι η Όμικρον είναι ήπια και να σταματήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Ο κοροναϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας, και πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά» επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τόνισε ότι «η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρέπεμψε στη συνεδρίαση των ειδικών την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών που θα σταθμίσει τα δεδομένα και αντίστοιχα να αποφασίσουμε».

Αναφερθείς στην πορεία της πανδημίας, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει «μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες». Τόνισε, επίσης, ότι είναι «καθοριστικές οι επόμενες ημέρες».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι Όμικρον αφορά σε πάνω από το 80% των κρουσμάτων, ενώ «οι μισές από τις νοσηλείες είναι από την Δέλτα». «Επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας», πρόσθεσε.