Ουδεμία περίπτωση υπάρχει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, εν ολομελεία, να εισηγηθεί στην κυβέρνηση οποιαδήποτε άρση περιοριστικών μέτρων, τα οποία εφαρμόζονται εδώ και καιρό στη χώρα μας.

Με δεύτερη διαδοχική ημέρα σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, οι ανθρώπινες απώλειες να υπερβαίνουν τις… 100 και με τους διασωληνωμένους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 να πλησιάζουν τους… 700, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, ανησυχούν για τοπ ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί η χώρα σε ένα συνεχές υψηλών ημερησίων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, υψηλού αριθμού διασωληνωμένων ασθενών και, συνεπώς, διαρκώς υψηλό όσο και δραματικό επίπεδο ανθρωπίνων απωλειών κάθε ημέρα.

Μάλιστα, το ως άνω ενδεχόμενο προβάλλει απειλητικό για τη χώρα μας, τη στιγμή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) μόλις ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) “μετρούμ” ήδη περισσότερους από 43 βαρέως πάσχοντες από γρίπη, οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των ευρωπαϊκών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. 

Θα αποτελούσε ένα ακραίο, αλλά καθόλου απίθανο «σενάριο» για τη χώρα μας να βρεθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην πολύ δύσκολη θέση να υποχρεωθεί να νοσηλεύσει βαρέως πάσχοντες από γρίπη συμπολίτες μας σε κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, τη στιγμή κατά την οποία η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για βαρέως πάσχοντες από COVID – 19 έχει επανέλθει σε ποσοστό υψηλότερο του 90% και είναι προφανές ότι το σύστημα και οι υγειονομικοί εργάζονται κυριολεκτικά στα ακρότατα όριά τους.

Συγκεκριμένα, το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει χαρακτηριστικά ως εξής:

Στα 23.340 έφτασαν σήμερα τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 32.694 για την περασμένη Τρίτη 11 Ιανουαρίου, με τη διενέργεια 568.449 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι 583.206 για την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, και με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται σημαντικά και να φτάνει στο 4,10%, έναντι του 5,60% για την περασμένη Τρίτη 11 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, στους 673 αυξήθηκαν πολύ οριακά σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID – 19, έναντι των 672 για τη Δευτέρα, ενώ στους 3.916 αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 673 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 548 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 125 (18,57%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι... 106 συνάνθρωποί μας έχασαν σήμερα τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 22.197.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν τις 475.