Συνεχίστηκε και σήμερα η έκνομη και προκλητική τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με «επίκεντρο» τη νήσο Κενδελιούσσα, με παραβιάσεις, υπερπτήση κλπ, που έχει μπει στο «στόχαστρό» τους από την αρχή του χρόνου με πτήσεις από Μη Επανδρωμένο Αερο-όχημα (UAV), γεγονός που έχει τη δική του σημειολογική, αλλά – κυρίως – επιχειρησιακή – αξία, που μελετάται από τους Έλληνες επιτελείς.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα τέσσερις σχηματισμοί τουρκικών F-16, από τους οποίους οι 3 ήταν «ζευγάρια» και ο τέταρτος μία «τετράδα», καθώς και 2 μεμονωμένα αεροσκάφη, από τα οποία ένα ηλεκτρονικού πολέμου/ναυτικής επιτηρήσεως ATR-72 Meltem ΙΙ και ένα UAV, συνολικώς 12 αεροσκάφη, από τα οποία 4 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των Ξανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 28 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τρεις από τις προαναφερθείσες 28 παραβιάσεις του ΕΕΧ σημειώθηκαν από τα μαχητικά, ενώ οι υπόλοιπες 25 από το ένα και μοναδικό UAV! Μία από τις παραβιάσεις του UAV ήταν η υπέρπτησή του πάνω από τη νήσο Κανδελούσσα, που βρίσκεται κοντά στη Σύμη των Δωδεκανήσων, στις 13:23 πετώντας στα 19.000 πόδια, και στη συνέχεια το τουρκικό UAV επέστρεψε στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Επίσης σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές των τουρκικών μαχητικών με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν για την αναγνώριση και αναχαίτισή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές το απόγευμα 15 Ιανουαρίου είχαμε τρεις διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια, στις 14 Ιανουαρίου άλλο ένα τουρκικό UAV πραγματοποίησε άλλη μία υπέρπτηση επίσης πάνω από τη νήσο Κανδελούσσα, πετώντας στα 19.000 πόδια, ενώ και στις 3 Ιανουαρίου φέτος ένα άλλο τουρκικό UAV είχε πετάξει πάλι πάνω από την Κανδελούσσα στα 19.000 πόδια.

Αυτή η «στοχοποίηση», ας μας επιτραπεί η λέξη, της νήσου Κανδελιούσσας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων από την αρχή της φετινής χρονιάς, για τέταρτη φορά σήμερα, έχει προβληματίσει του επιτελείς και υπάρχει μία εγρήγορση από πλευράς Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς πέραν των λεκτικών προκλήσεων από πλευράς των Τούρκων, πλησιάζουμε και στη θλιβερή επέτειο των Ιμίων.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.