Σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας πραγματοποιείται η πρώτη δίκη στο πλαίσιο των καταγγελιών για το ελληνικό #metoo, ένα και πλέον χρόνο μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία και θα δώσει το «παρών» στο δικαστήριο καθώς είναι μάρτυρας στην υπόθεση με κατηγορούμενο πρώην προπονητή ιστιοπλοΐας ο οποίος δικάζεται για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας. Συγγενείς και φίλοι της νεαρής αθλήτριας έχουν καλέσει σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Σοφια_Μπεκατωρου_-_Metoo__1_
Σοφια_Μπεκατωρου_-_Metoo__2_

Ο προπονητής, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρίπολης από τις 24 Ιανουαρίου 2021, δικάζεται για τα κακουργήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της αποπλάνησης κατ’ εξακολούθηση και της κατάχρησης σε ασέλγεια ανήλικης που δεν είχε συμπληρώσει τα δώδεκα χρόνια, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι η ανήλικη συναινούσε στις σεξουαλικές πράξεις και ήταν μεγαλύτερη των 12 ετών.

Η νεαρή αθλήτρια πήρε την απόφαση να μιλήσει στις αρχές τον Ιανουάριο του 2021, όταν είχε αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των καταγγελιών για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στον αθλητισμό. Η δύναμη ψυχής της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε και σε εκείνη δύναμη να καταγγείλει στον εισαγγελέα τι της συνέβη.

«Δεν υπήρχε καμία συναίνεση από την πλευρά μου. Με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει και θα καταστρέψει την οικογένειά μου, αν μιλούσα και αποκάλυπτα τι μου έκανε», είχε πει στην κατάθεσή της.

Όταν ήταν ανήλικη, το 2013 είχε βρει το κουράγιο να μιλήσει στους γονείς της για τα όσα είχε υποστεί από τον προπονητή της. Εκείνοι είχαν ενημερώσει τον Ναυτικό Όμιλο, όπου εργαζόταν και είχαν ενημερώσει το οικείο αστυνομικό τμήμα, όμως τελικά δεν υπεβλήθη μήνυση.

Από την πλευρά του, ο πρώην προπονητής υποστηρίζει ότι δεν βίασε την ανήλικη αθλήτρια και πως με τη συναίνεσή της προχώρησαν σε σεξουαλική επαφή λίγο πριν το κορίτσι γίνει 13 ετών: «το καλοκαίρι του 2012 ολοκληρώσαμε τη σχέση μας και βρισκόμασταν σαν ζευγάρι και μιλούσαμε για γάμο. Ο πατέρας της δεν είχε καταλάβει και δε γνώριζε τίποτα για την ερωτική σχέση και απ’ όσο μου είχε πει εκείνη δεν είμαι σίγουρος, αν η μητέρα της ήξερε σε ποιο στάδιο είχε φτάσει σχέση μας, το μόνο που ξέρω είναι ότι την άφηναν και έβγαινε μαζί μου, όχι με την ιδιότητα του προπονητή, αυτό γινόταν απογευματινές ώρες μέχρι τις εννιά το βράδυ».