Εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές έχουν θέσει σε στενό κλοιό τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», την ακραία ομάδα αρνητών της πανδημίας, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό με την αρπαγή του διευθυντή Γυμνασίου στην Πιερία, αλλά που η δράση τους επεκτείνεται και σε άλλες ποινικά κολάσιμες δραστηριότητες.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με πρόσφατη, αυστηρή εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας ζητάει την άμεση προσαγωγή των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» στο Αυτόφωρο, την κίνηση ποινικής δίωξης για τα πλημμελήματα και την παραγγελία κύριας ανάκρισης για τα κακουργήματα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλιώτας τονίζει πως οι επονομαζόμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», επικαλούμενοι το Αρθρο 120, παράγραφο 4 του Συντάγματος, «στην πραγματικότητα με τις πράξεις τους προσβάλλουν τη συντεταγμένη έννομη τάξη, οικειοποιούνται την αρμοδιότητα των δικαστηρίων να αποφανθούν για τη νομιμότητα επιμέρους διατάξεων και μέτρων και απομειώνουν απροσχημάτιστα, χωρίς καμία αναστολή, την ιστορική καταβολή του δικαιώματος αντίστασης». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών Αρχών, συνεχίζουν να υιοθετούν θέσεις εκτός πραγματικότητας. Μεταξύ πολλών άλλων, τις τελευταίες ημέρες, σε κλειστά fora υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη «Ομικρον» δεν υφίσταται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος αυτών των ομάδων που λειτουργούν στο Διαδίκτυο αποτελεί το να υπογράψει την «Ιερή δήλωση», στην οποία αναπτύσσεται μια ακραία ρητορική ακόμα και για επιθέσεις με όπλα εναντίον πολιτικών, δικαστών, στρατιωτικών, αστυνομικών, αλλά και πολιτών που έχουν διαφορετικές απόψεις από εκείνους. Χαρακτηριστικά, σε αυτή την περιβόητη «δήλωση», την οποία φέρεται να έχουν περιγράψει τουλάχιστον 2.000 «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», αναφέρεται: «Ενημερώνω το κάθε αρμόδιο όργανο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής και της βίαιης κατάλυσης του Συντάγματος για κανέναν λόγο δεν δέχομαι και δεν εμπιστεύομαι οποιονδήποτε εμβολιασμό ή οποιαδήποτε επέμβαση στο σώμα μου είτε για κορονοϊό είτε για άλλον λόγο και προπάντων δεν θα δεχθώ καμία αντικατάσταση του δελτίου ταυτότητάς μου με οποιουδήποτε τύπου άλλη ηλεκτρονική κάρτα ή με την κάρτα του πολίτη ή με ηλεκτρονικό μικροτσίπ, που θα αποτελεί αντικατάσταση του υπάρχοντος δελτίου. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου άμεσα, έμμεσα ή εκβιαστικά τα ως άνω κατοχικά νομοθετήματα μου επιβληθούν, θα αντισταθώ και θα πράξω κατά του όποιου φυσικού ή ηθικού αυτουργού, βάσει του Αρθρου 120Σ, και με κάθε μέσο».

Πάνω από 100

Μέχρι στιγμής, εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής έχει επιβεβαιωθεί η δράση πάνω από 100 ατόμων που δηλώνουν «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», ενώ σύντομα αναμένεται να διευκρινισθεί το εάν τα συγκεκριμένα άτομα έχουν σχέσεις με άλλες ομάδες, που έχουν δράσει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιούνται αρκετές νεοπαγείς, αλλά και παλαιότερες φασιστικές ομάδες. Παράλληλα, τουλάχιστον 15 άτομα φέρονται να έχουν αρχηγικό ρόλο στην ομάδα των «Θεματοφυλάκων», που στρατολογούν άτομα και καθοδηγούν πολίτες σε παραβατικές συμπεριφορές. Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να καθοδηγούν τα υπόλοιπα μέλη σε ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας με πατέρα στον Βόλο, ο οποίος απομάκρυνε το παιδί του από το σχολείο, για να μην υποχρεωθεί στο μέτρο της μάσκας, και απειλεί την εν διαστάσει σύζυγό του να της πάρει την... επιμέλεια. Μάλιστα, η Εισαγγελία Βόλου μελετά 16 διαφορετικές περιπτώσεις παιδιών που έχασαν τη χρονιά τους γιατί οι γονείς τους, μέλη της κοινότητας των αρνητών, τα απομάκρυναν από το σχολείο. Μέχρι τώρα, αυτό που προκύπτει από τις έρευνες και είναι πολύ ενδιαφέρον είναι πως στις τάξεις των «Θεματοφυλάκων» ανήκουν και άτομα που έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές ομάδες, αλλά και με τον Αρτέμη Σώρρα. «ΚΛΕΙΔΙ» Κομβικό σημείο για την πορεία των ερευνών για τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» αποτελεί το εάν θα στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές. Ήδη, στις 13 Δεκεμβρίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για τη διενέργεια μεγάλης προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχεται εάν τελούνται ποινικά αδικήματα από τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, όπως διέγερση σε ανυπακοή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ακόμα και εγκληματική οργάνωση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 8 Ιανουαρίου 2022