Λίγες ώρες έμειναν για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ενόψει της έξαρσης των κρουσμάτων του κοροναϊού, μετά την εορταστική περίοδο.

Με τρία self tests την πρώτη εβδομάδα θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία για όλα τα παιδιά, εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται στους μαθητές με αρνητικό τεστ, αφού πρώτα δηλωθεί στην πλατφόρμα edu-pass.

Αγώνας δρόμου έχει δοθεί τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να έχουν όλα τα σχολεία self tests και κανένα παιδί να μη μείνει αύριο εκτός τάξης. Μέχρι στιγμής διανεμήθηκαν 6,7 εκατομμύρια self tests με το 90% των μαθητών να τα έχουν προμηθευτεί.

Παραλαβή των self test από τα σχολεία

Αύριο το πρωί, οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν στις εφτά, για να παραλάβουν και οι τελευταίοι μαθητές self test.

«Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες φυσικά θα γίνει από τους γονείς, δεν είναι ευθύνη του δασκάλου να το κάνει, υπάρχει η διαχείριση και ο χρόνος της μιας, μιάμισης ώρας για να γίνει αυτή η διαχείριση από τους γονείς, όπως καταλαβαίνετε», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας, όσες σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν self test, θα πρέπει να ειδοποιήσουν τις σχολικές επιτροπές προκειμένου να τις προμηθεύσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 1 εκατ. tests έχουν φθάσει στα σχολεία, την ώρα που το 12% μαθητών και εκπαιδευτικών, δηλαδή 200.000, φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα tests τους.

«Το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε για μία ημέρα να αναστείλει την λειτουργεία των σχολείων, για να υπάρχει προμήθεια και όχι να γίνει αυτό το πράγμα αύριο που θα συνωθούνται μαθητές που έχουν κάνει τη διαδικασία και άλλοι όχι, όπως και εκπαιδευτικοί» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Αλλαγές στο πρωτόκολλο

Με τρία self test την πρώτη εβδομάδα θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία για όλα τα παιδιά, εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα.
Σε ισχύ παραμένουν όλα τα μέτρα προστασίας και το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

«Εάν παρατηρηθεί ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποιες προσαρμογές συνολικά στο πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια του σχολείου, θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι εκεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αρκετοί επιστήμονες πάντως εκφράζουν φόβους ότι με το αυριανό άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κορύφωση της Όμικρον.