Το περίσσευµα της υποκρισίας µεγάλο και ακόµα περισσότερα τα κροκοδείλια δάκρυα που τρέχουν ποτάµια στα πρόσωπα των δήθεν ευαίσθητων για το δράµα των παράνοµων µεταναστών.

Τα τέσσερα διαδοχικά ναυάγια παραµονές των Χριστουγέννων στο Αιγαίο είχαν ως αποτέλεσµα να πνιγούν τουλάχιστον 30 πρόσφυγες, ενήλικοι και ανήλικοι, να διασωθούν δεκάδες και να παραµείνουν αγνοούµενοι άγνωστο πόσοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, πραγµατοποιήθηκαν 1.455 επιχειρήσεις έρευνας από το Λιµενικό και τη Frontex και διασώθηκαν 29.000 άνθρωποι.

Ισως 20.000, ίσως περισσότεροι από 25.000 να µην τα κατάφεραν και από αυτούς λίγοι δηλώθηκαν ως αγνοούµενοι, αφού είναι αδύνατον να διασταυρωθούν οι επιβαίνοντες στους «βαρκάρηδες του Αχέροντα», που πλέον έχουν αλλάξει διαδροµές, βλέποντας ότι η Ελλάδα, επί κυβέρνησης Ν.∆., έχει θωρακίσει στο ακέραιο τα θαλάσσια σύνορά της, και στέλνουν χιλιάδες δυστυχισµένους στην Ιταλία.

Αναµφίβολα, λοιπόν, κανείς νεκρός, κανένα θαµµένο στον βυθό παιδί δεν «µπαίνει στο ζύγι». Ωστόσο, αν οι Αρχές εξακολουθούσαν να ανοιγοκλείνουν τα µάτια απέναντι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από το καθεστώς της Αγκυρας, όπως συνέβαινε την περίοδο της κυβέρνησης συνασπισµού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., η σηµερινή κατάσταση θα ήταν ανάλογη µε τότε.

Ισως και χειρότερη, καθώς οι διακινητές τώρα διασχίζουν ένα µεγάλο κοµµάτι της Μεσογείου µε άθλια ιστιοφόρα, φεριµπότ, µικρά φορτηγά ή γκαζάδικα µέχρι να φτάσουν στο Λέτσε, στο Κατατζάρο, στις σικελικές ακτογραµµές, στην Κατάνια, στη Μεσίνα, στον Κρότωνα, στην Ταορµίνα και αλλού.

Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος και οι πιθανότητες διάσωσης περιορισµένες.

Δρομολόγια

Οι αναφορές των διπλωµατικών γραφείων, της ΕΥΠ και των Ενόπλων ∆υνάµεων καταγράφουν κινητικότητα σε καταυλισµούς προσφύγων έξω από την Κωνσταντινούπολη, τη Σµύρνη, το Κουσάντασι, το Μπόντρουµ και ακόµα πιο κάτω από τη Φετιγέ και την Αττάλεια.

Υπολογίζεται ότι τα δουλεµπορικά αποπλέουν από 30 διαφορετικά σηµεία στη γείτονα και ακολουθούν διαφορετικό «νηολόγιο» µέχρι τη Νότια Πελοπόννησο, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, από όπου κατευθύνονται προς την Ιταλία. Ακόµα µία θαλάσσια διαδροµή εντοπίζεται στη νότια πλευρά της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος, όπου χρησιµοποιούνται µεγάλες θαλαµηγοί και ιστιοπλοϊκά.

Το έγκληµα έχει αναβαθµιστεί από το 2020 και στο παιχνίδι της διακίνησης µπήκαν για τα καλά τουρκικές εταιρείες πολυτελών σκαφών µε κόµιστρο 9.000-15.000 ευρώ το κεφάλι.

Οι δουλειές τους είναι χρυσοφόρες, λόγω της αλµατώδους αύξησης των εκατοντάδων χιλιάδων ξεριζωµένων από το Αφγανιστάν και τις εµπόλεµες ζώνες της υποσαχάριας Αφρικής.

Κατευθυνόμενη δράση

Η γενική αίσθηση είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν ανοίγει σταδιακά την κάνουλα των παράνοµων µεταναστών, εκµεταλλευόµενο την πολιτική - κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις χρηµατοδότησης της Τουρκίας, ύψους 560 εκατ. ευρώ πέραν του χορηγηθέντος από το 2016-2017 κονδυλίου των 3 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό αντιµετωπίστηκε µε επιφυλακτικότητα από Ελληνες και Ιταλούς αξιωµατούχους, ένεκα της συνήθους τακτικής της Αγκυρας να κατευθύνει το µεγαλύτερο µέρος των κοινοτικών χρηµάτων για την κάλυψη δηµοσιονοµικών αναγκών της στα στρατιωτικά της προγράµµατα και σε παρακρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Συλλήψεις

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», σε 4 υποθέσεις εξιχνίασης κυκλωµάτων παραχαρακτών και διακινητών µεταναστών το 2021, στα Πατήσια, στον Αγιο Παντελεήµονα και στην Οµόνοια, αποκαλύφθηκε ότι οι «εγκέφαλοι» ήταν µέλη τουρκικών οργανώσεων που έφτασαν στην Ελλάδα ως εκπρόσωποι ανθρωπιστικού οργανισµού της Σµύρνης, χρηµατοδοτούµενου από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί ποσά άνω των 600.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνταν µόνον από παράνοµες εκδόσεις πλαστών δικαιολογητικών, διότι οι παραχαράκτες αυτής της κατηγορίας συνηθίζουν να καταθέτουν τα χρήµατα ανά τακτά διαστήµατα σε τράπεζες του εξωτερικού ή να τα µετατρέπουν σε χρυσό και να τα τοποθετούν σε τραπεζικές θυρίδες.

Ακόµα ένας «πονοκέφαλος» για τις Αρχές Ασφαλείας είναι ο Φ. Οζ, µεσήλικος µε ιταλικό διαβατήριο, τουρκική καταγωγή και παρελθόν στον κρατικό τοµέα της γείτονος, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη Βόρεια Ελλάδα.

Λέγεται πως είναι συγγενής διπλωµατικού στελέχους της Τουρκίας και συµµετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις πολιτιστικού - εκπαιδευτικού συλλόγου της ∆υτικής Θράκης, διασφαλίζοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, απρόσκοπτη µετακίνηση εντός της ελληνικής επικράτειας. Τον Σεπτέµβριο του 2020 ανακρίθηκε ως ύποπτος στη Βιέννη και κατέθεσε ότι συνεργαζόταν µε την ΜΙΤ και πως θα εκτελούσε δύο συµβόλαια θανάτου, της Μπεριβάζ Ασλάν και του ευρωβουλευτή Αντρέα Σίντερ, ο οποίος επί 3 και πλέον χρόνια ζητεί τον αφοπλισµό της Τουρκίας και τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. προς τον Ερντογάν.

Η υπόθεσή του εκκρεµεί στην αυστριακή ∆ικαιοσύνη, καθώς η Αγκυρα τήρησε από την πρώτη στιγµή «σιγήν ιχθύος» για τον Φ. Οζ, ενώ η Ασλάν έχει τεθεί υπό αστυνοµική προστασία.

Η δυναµική πολιτικός, που επικεντρώνεται στις µειονότητες στην Αυστρία, είχε αποκαλύψει δίκτυο πρακτόρων της MΙT σε αρκετές αυστριακές επαρχίες, συµπεριλαµβανοµένης της πρωτεύουσας, Βιέννης. Ο συγκεκριµένος επανεµφανίστηκε αυτήν την περίοδο να κυκλοφορεί σε στέκια της Αθήνας, αναζητώντας πληροφορίες για προφυλακισµένους αλλοδαπούς και τις πολυµελείς οικογένειές τους.

Οπλοστάσιο

Εκτός, όµως, από το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής παρέµβασης, η ελληνική πλευρά έχει σχεδιάσει και νοµικές ενέργειες, συλλέγοντας στοιχεία «προφανούς συνενοχής» των τουρκικών υπηρεσιών στην παράνοµη µεταφορά µεταναστών, ώστε να ενεργοποιήσει τα άρθρα 31 και 33 της Σύµβασης της Γενεύης, που αναφέρονται στην υποχρεωτική «επιστροφή» τους.

Συγκεκριµένα, στο άρ. 31 τονίζεται πως οι συµβαλλόµενες (µε τη Σύµβαση του 1951) χώρες «δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις σε πρόσφυγες λόγω παράνοµης εισόδου ή διαµονής τους, εάν προέρχονται απευθείας από χώρα όπου απειλείται η ζωή ή η ελευθερία τους, εάν εισέρχονται ή βρίσκονται ήδη επί του εδάφους αυτών (σ.σ.: των συνυπογραφόντων κρατών) χωρίς άδεια, µε την επιφύλαξη, πάντως, ότι αφενός µεν θα παρουσιαστούν αµελλητί στις Αρχές, αφετέρου θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την παράνοµη είσοδο ή διαµονή τους».

Στο άρ. 33 σηµειώνεται πως καµία συµβαλλόµενη χώρα δεν θα απελαύνει ή θα επαναπροωθεί πρόσφυγες, αλλά το ευεργέτηµα «δεν δύναται να το επικαλείται πρόσφυγας που θεωρείται επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας στην οποία βρίσκεται ή όποιος έχει τελεσίδικα καταδικαστεί για ιδιαιτέρως σοβαρό αδίκηµα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των παρανόµως µεταφερόµενων αλλοδαπών που προσπαθούν να «σταµατήσουν» στην Ελλάδα εξακολουθεί να µην περιβάλλεται από τις διατάξεις για την προστασία των προσφύγων, ενώ οι περισσότεροι διαπιστώθηκε ότι έχουν άγνωστο ή εγκληµατικό παρελθόν.