Κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε μεταξύ άλλων τη μείωση της 10ημερης καραντίνας που ισχύει σήμερα για όσους μολύνονται με κοροναϊό κάτι που προκάλεσε βαθύ προβληματισμό στους κόλπους του υπουργείου Υγείας.

Η εισήγηση βασίζεται στις τις νέες οδηγίες του CDC, δηλαδή του αμερικανικού οργανισμού υγείας, οι οποίες προβλέπουν τη μείωση της καραντίνας από τις δέκα ημέρες στις πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα, την εισήγηση των επιστημόνων επηρέασε η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ειδικά στους νέους.


Υπό προϋποθέσεις η αποδοχή της εισήγησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω εισήγηση πιθανόν να γίνει δεκτή από το υπουργείο, με την προϋπόθεση ότι θα θεσπιστούν κριτήρια που θα ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Δηλαδή ποιος θα κρίνει αν τα συμπτώματα είναι ήπια, ο ίδιος ο ασθενής η κάποια δημόσια ιατρική δομή;

Σήμερα οι εργαζόμενοι που έχουν διαγνωσθεί με Covid μετά από μοριακό διαγνωστικό τεστ, πρέπει να το δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη και να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 10 ημέρες.

Το νέο πρωτόκολλο που θα αντικαταστήσει το ισχύον θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα απαιτείται επαναληπτικό αρνητικό rapid test για να επιστρέψει ο ασθενής με Covid στην εργασία του μετά από τη λήξη της καραντίνας των 5 ημερών, όπως έχει ορίσει ο CDC.

Μέτρα για όλους

Τα νέα μέτρα θα αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους με την αναμνηστική δόση ,όσο και τους μερικώς εμβολιασμένους η τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του CDC, στο τέλος των πέντε ημερών, εάν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Εάν εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά την απομόνωση για πέντε ημέρες, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα και στη συνέχεια να κυκλοφορεί με μάσκα παντού.