Σε επίσπευση των μέτρων που έχουν ως στόχο την ανάσχεση της πανδημίας οδήγησε την κυβέρμηση το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του κοροναϊού που σημειώθηκε την Τρίτη. 

Η έξαρση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον οδήγησε την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή της τακτικής της σχετικά με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά της Covid19.

Η δέσμη μέτρων εναντίον της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν θα ισχύσοει από τις 3 Ιανουαρίου αλλά από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει επισήμως σήμερα.




Σήμερα το πρωί, στις 9:30 στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους επιστήμονες, θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης.

Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών και ως το απόγευμα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις
.

Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Mega προανήγγειλε την εφαρμογή των περιορισμών απότην Πέμπτη, ενώ όπως είπε σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Αντιλαμβάνονται ότι προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και βάσει των ημερών. Αν δηλαδή έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, κυρίως στο κομμάτι διασκέδασης και εστίασης, όπου έχουμε υπερμετάδοση του ιού, τότε θα έχουμε προσαρμογή του ωραρίου, ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ, στην όρθια διασκέδαση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.




«Πρέπει να αναχαιτίσουμε τη διασπορά»

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε πως με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι» ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 «Προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα» πρόσθεσε.



Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 6 π.μ. της Πέμπτης: Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Σε διασκέδαση και εστίαση θα ισχύσει ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι.

Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με αυστηρό testing.