Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας καθώς επίσης και επί των νέων μέτρων προστασίας.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι ίσως να πάμε σε 12-13.000 κρούσματα αυτές τις ημέρες. Την ίδια στιγμή μάλιστα, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα η οποία όπως είπε έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Αττικής, λέγοντας ότι «βράζει». «Έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.

«Η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Μετάλλαξη Όμικρον

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής είπε ότι επιθυμεί να είναι τζούφια, δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Επισήμανε ότι στο 50-60% των κρουσμάτων είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Εάν δεν είχαμε την Όμικρον, θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Νέα μέτρα – Σχολεία

Ο καθηγητής σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.

Τέλος, πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.