Στην αναβάθμιση του πλαισίου των υγειονομικών περιορισμών αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση εντείνοντας την προσπάθεια αναχαίτισης της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αναμένεται να φέρει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα να μη διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή εν μέσω εορτών, σκεπτικό που έχει και τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων οι οποίοι θεωρούν ότι τα εν λόγω μέτρα είναι επαρκή προκειμένου να ανακόψουν τη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον.

Η 3η Ιανουαρίου δεν επιλέχθηκε τυχαία. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βλέπουν ότι η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται με άνοδο των νοσηλειών, κάτι που επιτρέπει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι το Σύστημα Υγείας θα ανταπεξέλθει στην πανδημία.

Επίσης, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η λήψη μέτρων 2 – 3 μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις -που ζήσαμε κατά την πρώτη καραντίνα- με τα ρεβεγιόν να μεταφέρονται από τους ελεγχόμενους χώρους της διασκέδασης στους χώρους των σπιτιών, όπου δεν θα υπήρχε κανένας έλεγχος.

Με την σύσταση για self test πριν από τις εξόδους ή τα οικογενειακά τραπέζια, αποφυγή των συναναστροφών με ευάλωτες ομάδες πολιτών και πιστή τήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν ότι θα είναι επαρκές το νέο πακέτο μέτρων να εφαρμοστεί από τις 3 Ιανουαρίου.

 Το νέο πλαίσιο μέτρων θα εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το παράθυρο για επέκταση της περιόδου ισχύος τους.




Τι αλλάζει στη ζωή μας από τις 3 Ιανουαρίου

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας από τις από τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Εστίαση και διασκέδαση

Το ωράριο λειτουργίας θα σταματά στις 12 τα μεσάνυχτα.
Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες
Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως 6 άτομα.
Μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχουν αποστάσεις.
Αν διαπιστωθεί παραβίαση των μέτρων, θα σταματήσει η μουσική.

Χρήση μάσκας

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα και στο προσωπικό της εστίασης.
Παραμένει δε και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εργασιακοί χώροι

Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% και κυλιόμενο ωράριο

Γήπεδα

Μείωση πληρότητας στο 10%, με πλαφόν τα 1.000 άτομα.
Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.




Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών.

Νοσηλευτικά ιδρύματα

Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Σχολεία

Όσον αφορά στην σχολεία, κρίθηκε ικανοποιητικό το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα θρανία.

Υπό εξέταση παραμένει το θέμα των σχολικών εκδρομών.

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν ξανά αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά για να εξετάσουν το ζήτημα των σχολείων αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει από την κινητικότητα στις γιορτές.