Την ώρα που ο κοροναϊός και το νέο στέλεχος Όμικρον «καλπάζουν» και το ένα «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων καταρρίπτεται μετά το άλλο, τα εμβόλια που διαθέτουμε, φαίνεται πως είναι οι δυνατότεροι «σύμμαχοι» για την αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα.

Μάλιστα, επετειακή ήταν η σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στη χώρα, καθώς η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφεραν πως σαν σήμερα «κλείσαμε ακριβώς έναν χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό στην Ελλάδα».

Οι εμβολιασμοί έσωσαν τη ζωή 15.000 πολιτών στην Ελλάδα

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως στη χώρα, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%. Επίσης, 7.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.00 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, δηλαδή ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού έσωσαν τη ζωή 15.000 πολιτών στην Ελλάδα.

Θεοδωρίδου: Υπάρχουν τουλάχιστον 26 εμβόλια που έχουν εγκριθεί και άλλα 200 υπό ανάπτυξη

Από την πλευρά της η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως: «Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 26 εμβόλια που έχουν εγκριθεί και άλλα 200 υπό ανάπτυξη. Η εκστρατεία «Ελευθερία» ξεκίνησε με το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε χαλάρωση, λόγω των αρνητών. Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την ανατροπή. Τα δεδομένα για την Όμικρον θέλουν ακόμα τεκμηρίωση και υποεκτιμάται ο παράγων επαναλοίμωξη. Ίσως επιβαρύνει το σύστημα υγείας λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα των εμβολίων. Μελέτες δείχνουν πως η τρίτη δόση μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη λοίμωξη από την Όμικρον και δεν προτείνεται να αλλάξουν οι εμβολιαστικές εκστρατείες. Αρμόδιες αρχές λένε πως τα εμβόλια κοροναϊού θα γίνουν σαν τα εμβόλια της γρίπης».

Ενώ σημείωσε πως: «Σύμφωνα με έρευνες ο ορός ατόμων που έχουν νοσήσει ή είναι εμβολιασμένοι, διαθέτει εξουδερωτική ικανότητα και όλα τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί, τόνισε είναι προστατευτικά έναντι της νόσου και των μεταλλάξεων».

Άνοιξαν 120.000 ραντεβού μέσα στον Ιανουάριο για παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών

Ιδιαίτερη αναφορά όμως, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο κ. Θεμιστοκλέους και η κα Θεοδωρίδου έκαναν στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, που πλέον μπορεί να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά «όπλα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση δόσεων εμβολίου για παιδιά στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Συνεπώς, ανακοίνωσε πως άνοιξαν 120.000 ραντεβού μέσα στον Ιανουάριο για παιδιά αυτής της ηλικίας και οι γονείς μπορούν να κλείσουν εμβόλιο για τα παιδιά τους.

Ακόμη, επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε τη δυνατότητα εμβολιασμού αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης και πως «είμαστε όγδοοι στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η χώρα μας: «Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον. Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού και ήδη έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί και περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση εμβολιάζουν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές».

Οι 3 πυλώνες του εμβολιαστικού προγράμματος

Τέλος, ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου και την ασφάλεια στη διαδικασία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.