Για ψυχολογική βία και σεξιστικές συμπεριφορές είχαν κατηγορήσει ανώτερό τους, τον περασμένο Οκτώβριο, δύο εργαζόμενες στον Δήμο Μυτιλήνης. Και οι δύο, μόνιμες υπάλληλοι στον τομέα καθαριότητας, μετακινήθηκαν από το πόστο τους, ενώ ο δήμος φαίνεται να «αθώωσε» τον προϊστάμενο. Την ίδια ώρα, «τιμώρησε», μετά τη διαμαρτυρία της για την απομάκρυνσή της, μία εκ των γυναικών με ποινή ελάχιστης στέρησης μισθού, με το πρόσχημα ότι δεν… καθάριζε σωστά τους κάδους απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi, χωρίς να δοθεί το πόρισμα, παρά μόνο η απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στις καταγγέλλουσες γυναίκες, ότι… «τερματίζεται η έρευνα για τις καταγγελίες» περί σεξουαλικής παρενόχλησης, στη μία από τις δύο δίνεται και η απόφαση της πειθαρχικής της δίωξης, ότι καθίσταται «ένοχη» γιατί δεν άδειαζε σωστά τους κάδους.

Στην υπόθεση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, που ζήτησε από τον Δήμο Μυτιλήνης, εφόσον υπάρχουν έστω και ελάχιστα στοιχεία στην καταγγελία περί σεξουαλικής παρενόχλησης, να εφαρμοστεί ο νόμος 4808/2021 που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Ο Συνήγορος του Πολίτη επίσης ζήτησε από τον Δήμο Μυτιλήνης εξηγήσεις για την ποινή της μίας γυναίκας, ρωτώντας γιατί διώκεται μόνο εκείνη και όχι το σύνολο των εργαζομένων του συνεργείου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time