«Μικρή μερίδα επιχειρηματιών δεν σέβεται τα μέτρα κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Ο κ. Μπίνης ανέφερε πως στην τρίτη παράβαση θα υπάρχει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Αναφορικά με τα πρόστιμα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις που παραβίασαν τα μέτρα
, ο κ. Μπίνης σημείωσε: «Ήταν αναμενόμενο δεδομένο ότι υπάρχει μια μικρή ευτυχώς μερίδα επιχειρηματιών που δεν σέβεται την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας».

«Τρίτη φορά παραβίασης των μέτρων σημαίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι η επιχείρηση πρέπει να εκκινήσει εκ νέου το σχηματισμό φακέλου και όλη τη διαδικασία η οποία να τονίσω ότι από τους ελέγχους που έχουμε κάνει με αφορμή πολεοδομικές παραβάσεις, παραβάσεις της δημόσιας υγείας, εξόδους κινδύνου δεν είμαι βέβαιος ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να αδειοδοτηθούν εκ νέου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας .

ΔΗΜ: Έχει γίνει καμία τέτοια ανάκληση αδείας;

«Όχι αλλά την περασμένη εβδομάδα σε μια σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών και του Δημάρχου Αθηναίων και νομικών ψάχνουμε να βρούμε την πιο σωστή νομική προσέγγιση έτσι ώστε το ακίνητο να μην δεσμεύεται υπερβολικά», επισήμανε ο κ. Μπίνης.

ΔΗΜ: Πόσες επιχειρήσεις έχουν τρεις παραβάσεις που δικαιολογείται η ανάκληση της άδειάς τους;

«Είναι γύρω στις πέντε στις όποιες δεν έχει γίνει ανάκληση γιατί εδώ έχουμε και ένα αλλο τέχνασμα που μετέρχονται οι επιχειρηματίες που είναι η αλλαγή εμπορικών μορφών. Αυτό το είδαμε και με τον αντικαπνιστικό πριν από δύο χρόνια που κάποιοι για να αποφύγουν τις ποινές και τα λουκέτα στον ίδιο χώρο άλλαζαν απλά εμπορική επωνυμία. Εμείς επιβάλλουμε κυρώσεις, κάνουμε σωστό πρόγραμμα ελέγχων και όταν εντοπίζουμε ανωμαλίες και παραθυράκια προβαίνουμε είτε αν θέλει νομοθετική θωράκιση είτε άλλο εργαλείο», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

«Το Σάββατο ξημερώματα μιλούσα με τον υφυπουργό Δημοσίας Τάξης και ψάχναμε να βρούμε τη σωστή νομική φόρμουλα γιατί ξέρετε ότι αυτοί έχουν αυτοφοράκηδες... Το πρόβλημα είναι στην αλλαγή εμπορικής επωνυμίας έχουμε ήδη διαμορφώσει μια νομική λύση που νομίζουμε ότι θα είναι η σωστή απάντηση όχι μόνο σε αυτό γιατί υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις με σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων ή διατάξεων της υγειονομικής νομοθεσίας τα οποία κάνουν αυτό τον κύκλο αλλαγής εταιρικών μορφών για να αποφεύγουν τις κυρώσεις. Θα το κλειδώσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Πότε αυτά τα 5 καταστήματα θα ανακληθεί η άδειά τους

«Νομίζω ότι στις επόμενες 30 με 60 ημέρες θα υπάρχει η σωστή νομική φόρμουλα. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών και μιλάω από το απλό ζαχαροπλαστείο, εστιατόριο μέχρι τις μεγάλες πίστες που πήγαμε με κλιμάκια 25-30 ατόμων συμμορφώνονται και βάλανε και έξτρα άτομα στην πόρτα. Λίγοι είναι αυτοί που άνοιξαν τις πόρτες από μια στιγμή και έπειτα. Εμείς το σύστημα προσπαθούμε να το κλειδώσουμε», κατέληξε.