Η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας δείχνει να προκαλεί φρικτό πονοκέφαλο τόσο σε ειδικούς και κυβέρνηση όσο όμως, και κυρίως, στους πολίτες. Κι αυτό, γιατί η νέα μετάλλαξη Όμικρον δείχνει ασταμάτητη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, τα κρούσματα θα συνεχιστούν ανοδικά και το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε λίγες ημέρες άλλωστε τα κρούσματα κοροναϊού διπλασιάστηκαν σχεδόν καθώς από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου έφτασαν τις 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου.

Τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 6.590 κρούσματα, ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι έλεγχοι έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανέρχονται σε 4.036.

Σημειώνεται ότι στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο βαθύ κόκκινο με τελευταία την Εύβοια. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η διασπορά είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Δεκαπλάσια τα κρούσματα εντός τεσσάρων ημερών στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΕΟΔΥ, το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο σε περιοχές όπως η Αττική όπου σταθερά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού. Στις 25 Δεκεμβρίου η Αττική μετρούσε 3.200 νέες μολύνσεις, ενώ μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 1.803.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία στην Αττική και απόδειξη αυτού είναι η αλματώδης αύξησή της στα λύματα της πρωτεύουσας. «Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος Όμικρον στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της Όμικρον στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα μισά κρούσματα στην Αττική είναι Όμικρον.

«Από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική υπολογίζουμε ότι έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 10% στην κοινότητα στην Αττική αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έχει φτάσει το 30% και το 40%», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για την πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική έχει μιλήσει και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Στην Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε 463 κρούσματα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο καθηγητής επισήμανε πως μόνο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 10% της μετάλλαξης Όμικρον. «Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζοντας ότι το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον. «Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας, το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».