Θέμα χρόνου είναι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην Ελλάδα εκτιμούν όλο και περισσότεροι επιστήμονες προβλέποντας μάλιστα ιδιαίτερα επιβαρυμένους επιδημιολογικούς δείκτες το επόμενο διάστημα.

Την άποχη ότι έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Open.




Ο Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί πως είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να επικρατήσει η νέα παραλλαγή στην χώρα μας. Μιλώντας σ τον Σκάι ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για θέματα πανδημίας επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.

«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».




«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Τα παραπάνω δεδομένα αποτυπώνονται στα στοιχεία που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για το διήμερο παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων. Χθες είχαμε 6.590 νέα κρούσματα κοροναϊού, 617 διασωληνωμένους και 58 θανάτους.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στην Αττική όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκτοξεύτηκαν στα 3.200. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 617 διασωληνωμένους οι 518 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 99 (16.05%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας είναι 1.021 τα νέα κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, εκτός της Θεσσαλονίκης (835 κρούσματα στη συμπρωτεύουσα), ακόμα επτά περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική

378 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

671 
κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

81
 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

334 
κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

1.021 
κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

344 
κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

330 
κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

41 
κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς







Μιλώντας στο Open ο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη όμικρον σταδιακά «θα φύγει και θα μας αφήσει τη δέλτα», ενώ πρότεινε να ληφθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη οι περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» στη χώρα μας είναι συνολικά 20.

Η λίστα με τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»:

Γρεβενά,
Κοζάνη,
Καστοριά,
Πιερία
Ημαθία,
Θεσσαλονίκη
Κιλκίς
Χαλκιδική
Σέρρες
Δράμα
Έβρος
Μυτιλήνη
Άρτα
Κέρκυρα
Καρδίτσα
Ευρυτανία
Φθιώτιδα
Εύβοια
Αχαΐα
Λακωνία

Μάσκες παντού και νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε από την παραμονή των Χριστουγέννων η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ένα μέτρο που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου. Το μέτρο προβλέπει μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ όσοι χρησιμοποιούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα τύπου ΚΝ95.

Τι ισχύει έως τις 3 Ιανουαρίου του 2021:

Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, όπως επίσης και τα γυμναστήρια. Στα μπαρ κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή ποτό. 

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά.

Στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

Ακυρώθηκαν οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα θεματικά πάρκα.

Για όσους έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το υποχρεωτικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή το rapid test 24 ωρών για να μπουν στη χώρα, γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ποια νέα μέτρα έρχονται μετά τις 3 Ιανουαρίου


Από τη νέα χρονιά ωστόσο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και νέο πακέτο μέτρων το οποίο πιθανόν θα οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου. Τα νέα μέτρα αυτά που θα τεθούν σε ισχύ από 3 Ιανουαρίου θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό των επαφών σε χώρους υψηλού συνωστισμού. Όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση και όχι την εστίαση, ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας και θα υπάρξουν μέτρα για τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.