Εκεί όπου σύγχρονα έργα πέφτουν θύματα των στοιχείων της φύσεως, οι αθάνατες γέφυρες τύπου “Bailey” του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς, έρχονται και αποκαθιστούν τις «αδυναμίες» αυτές! Αυτό το αξίωμα του Στρατού επαληθεύτηκε για άλλη μία φορά αυτές τις μέρες όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται μεθοδικά και αποτελεσματικά για να τοποθετήσουν μία παρόμοιου τύπου γέφυρα στο Δήμο Μετσόβου, ενώνοντας τις δύο όχθες του Αράχθου, στη θέση της σύγχρονης γέφυρας που είχε καταστραφεί στη διάρκεια των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.

Στο πλαίσιο λοιπόν της αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών και της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στον πληθυσμό ακριτικών περιοχών, η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου εκτελεί εργασίες τοποθετήσεως μεταλλικής γέφυρας τύπου “Bailey”, στον ποταμό Άραχθο, επί της επαρχιακής οδού Μικρής Γότιστας - Ανατολής Ιωαννίνων του Δήμου Μετσόβου.

Οι προαναφερθείσες εργασίες πραγματοποιούνται από προσωπικό του 8ου Λόχου Μηχανικού της τοπικής 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας υπό τον έλεγχο της ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ, που έκανε όλα τα σχέδια, και διεξάγονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, έντονων καιρικών φαινομένων και συνεχούς ροής μεγάλων ποσοτήτων νερού, ενώ επιλύθηκαν σε ελάχιστο χρόνο σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που αφορούσαν στην έδραση της γέφυρας σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η υπό κατασκευή γέφυρα “Bailey” θα έχει συνολικό μήκος 50 μέτρα, ενώ για την έδρασή της κατασκευάζεται πρόβολος μήκους 30 μέτρων με το συνολικό μήκος της κατασκευής να ανέρχεται σε 80 μέτρα και το βάρος της να υπερβαίνει τους 80 τόνους.

Η τοποθέτηση της γέφυρας αποσκοπεί στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας, η οποία είχε διακοπεί μετά από έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε την κατάρρευση της προϋπάρχουσας.