Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα και έως τις 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών και ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας.

Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να θέσουν σε μερικό έλεγχο την εξάπλωση της μετάλλαξης. Κομβικός παράγοντας για να επιτευχθεί αυτό είναι να υπάρξει αυστηρή και συνεχής έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να μην δοθεί το μήνυμα ότι τα μέτρα είναι στην ουσία προαιρετικά, και επομένως καταδικασμένα σε αποτυχία, κάτι που θα προκαλούσε τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία.

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που η πανδημία συνεχίσει να καλπάζει ανεξέλεγκτη.

Πώς φοράμε μάσκα σε νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια;

Γεγονός είναι ότι αρκετοί πολίτες διατηρούν απορίες για το τι ακριβώς ισχύει από σήμερα. Παραδείγματος χάριν ρωτούν πότε πρέπει να φοράμε μάσκα στα νυχτερινά κέντρα και τα γυμναστήρια.

Σε αυτούς τους χώρους η μάσκα θα χρησιμοποιείται όπου είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν οι πολίτες μάσκα την ώρα που βρίσκεται σε κατάστημα εστίασης και τρώνε ή πίνουν το ποτό τους ή όταν γυμνάζονται, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση την ώρα που εισέρχονται να τη φορούν ή όταν κινούνται μέσα στο χώρο.




Τι ακριβώς ισχύει για τις εκδηλώσεις

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα, τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο, και μέσα σε αυτά απαγορεύονται συναυλίες και εκδηλώσεις.

Υπάρχει ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά;

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το νέο πακέτο μέτρων θα έρθει από τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο από τις 28 Δεκεμβρίου, καθώς τη Δευτέρα θα κλειδώσουν όλες οι αποφάσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τα κλειδιά είναι η συμμόρφωση με τα μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων και η πορεία της Όμικρον.

Ποια νέα μέτρα έρχονται από το νέο έτος αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα


-Κλείσιμο των νυχτεριών κέντρων - Μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 11 μμ ή τα μεσάνυχτα
-Αύξηση της τηλεργασίας ως 50%
-Χωρίς την παρουσία θεατών η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή με πληρότητα 10%
-Τέλος στις σχολικές εκδρομές και αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων