Με λεφτά από το ΕΣΠΑ, τα οποία έφτασαν κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήθηκαν δεκάδες έργα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπως η ανέγερση συνεδριακού κέντρου ή ακόμα και ο σταθμός αυτοκινήτων. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από γραπτή απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και καταδεικνύουν ότι το Δημόσιο αποτελούσε επί χρόνια βασικό χορηγό του Μεγάρου.

Πιο συγκεκριμένα το συνολικό ποσό των πληρωμών προς το Μέγαρο με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων-ΕΣΠΑ ανήλθαν στο ποσό των 287.291.456 ευρώ για το διάστημα 1999-2011. Βάσει αυτών των στοιχείων οι πληρωμές αφορούσαν έργα, όπως ο σταθμός αυτοκινήτων του Μεγάρου Μουσικής, η ανέγερση συνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου, ενώ κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται ως «επιχορήγηση Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών». Με το έγγραφο διευκρινίζεται ότι έπειτα από το έτος 2011 δεν εντάχθηκε έργο που να αφορά τον ΟΜΜΑ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ποσά έρχονται να προστεθούν στα ποσά που έχει πληρώσει το δημόσιο από καταπτώσεις εγγυήσεων του Μεγάρου. 

Στην πολυσέλιδη ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις τακτικές επιχορηγήσεις, τις πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την απορρόφηση κονδυλίων, τα τραπεζικά δάνεια και τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου, προκύπτει ότι «την τετραετία το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 59.596.908,20 ευρώ για δάνεια του ΟΜΜΑ» επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές και ζητούν λεπτομερή στοιχεία για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων τα αποτελέσματα των ελέγχων για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και των Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων του ΟΜΜΑ, τις δανειακές συμβάσεις στις οποίες περιγράφονται ο σκοπός λήψης δανείου, οι όροι κλπ, αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία με τα κόστη ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων του ΟΜΜΑ.

Επιπλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την έκθεση διεθνούς ελεγκτικού οίκου, βάσει της οποίας η αγοραία αξία του Κτιρίου Β’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανέρχεται σε 432.000.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν είναι αν το Δημόσιο δεσμεύεται ότι δεν θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ακίνητα του ΟΜΜΑ και πως θα εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στον ΟΜΜΑ.