Τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου βρήκε ένα ζευγάρι νεαρών Τούρκων, που προσπάθησε να ξεφύγει από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Ο 36χρονος εισαγγελέας Ιμπραήμ Γκιουντούζ και η σύζυγός του, Νουρντάν Γκιουντούζ, ήθελαν να ξεφύγουν και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το ναυάγιο, όμως, ανοιχτά της Κω τους στοίχισε τη ζωή.

Οι δύο νέοι είχαν απολυθεί από τις δουλειές τους καθώς αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση FETO, του εξόριστου στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί ότι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του το 2016 κρύβεται ο ιμάμης. Από τότε έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών στο στρατό, στο δημόσιο και τα δικαστήρια προκειμένου να συλλάβει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν. Είναι ενδεικτικό ότι σχηματίζονται δικογραφίες σε βάρος ανθρώπων, οι οποίες στηρίζονται πολλές φορές αποκλειστικά στη χρήση από τους κατηγορούμενους συγκεκριμένων εφαρμογών στα κινητά ή αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ζευγάρι για 15 ολόκληρους μήνες βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα στις φυλακές Οσμανίγιε της νότιας Τουρκίας. Μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που είχαν ασκήσει αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της τακτικής εμφάνισης στα δικαστήρια.

Μια νέα ζωή

Τον περασμένο Ιούλιο, οι δύο νέοι αποφάσισαν να παντρευτούν και να διαφύγουν στη χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσουν μία νέα ζωή. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, επιβιβάστηκαν σε ένα ταχύπλοο σκάφος από τα τουρκικά παράλια. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και τα μεγάλα κύματα προκάλεσαν την ανατροπή του σκάφους και το ζευγάρι μαζί με ακόμη τρία άτομα βρέθηκε στο νερό. Το Λιμενικό Σώμα κατάφερε να διασώσει το διακινητή και έναν Τούρκο πολίτη, που επίσης αντιμετωπίζει διώξεις. Το ζευγάρι ανασύρθηκε νεκρό και η είδηση προκάλεσε θλίψη στη γειτονική χώρα.

Η τελευταία φωτογραφία του ζευγαριού από τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν ξεκινήσουν για την Ελλάδα, δημοσιεύθηκε από τον 36χρονο στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκανε το γύρο του διαδικτύου. Στη φωτογραφία φαίνεται το ζευγάρι να κάθεται αγκαλιασμένο σε ένα παγκάκι μπροστά από τον Πύργο του Λέανδρου στον Βόσπορο. Η υπόθεση προκάλεσε τα επικριτικά σχόλια των χρηστών για το καθεστώς του Ερντογάν, που οδηγεί στο θάνατο δεκάδες Τούρκους πολίτες. Το περιοδικό «LeMan», που σατιρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, φιλοξένησε τη φωτογραφία στο εξώφυλλό του και ένα σκίτσο από το παγκάκι με δύο τριαντάφυλλα να βρίσκονται στη θέση του ζευγαριού. «Ο εισαγγελέας Ibrahim και η σύζυγός του Nurdan, που εκδιώχθηκαν με κυβερνητικό διάταγμα, έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος τους ανατράπηκε ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στο νησί της Κω στην Ελλάδα», σημείωσε το περιοδικό.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ