Την άμεση εξέταση του συστήματος καταγραφής στίγματος του αλιευτικού σκάφους τους από το οποίο προκύπτει – όπως δηλώνουν οι ίδιοι – ότι δεν είχε κινηθεί από το λιμάνι της Ερέτριας, τις ώρες που υπήρξε ο τραγικός θάνατος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη ζητούν από τον ανακριτή που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, οι δύο αλιείς στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το συμβάν που σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στην κεντρική Εύβοια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, οι δύο αλιείς ζητούν, μέσω του νομικού εκπροσώπου τους δικηγόρου Χαλκίδας Δημήτριου Καρβέλη, να δοθούν νέες καταθέσεις ιατροδικαστών αλλά και λήψεις δειγμάτων DNA για να καταδείξουν, όπως αναφέρουν, ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τον θάνατο του πρώην υπουργού στις αρχές Ιανουαρίου στην Ερέτρια.

Ήδη ο δικαστικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ερευνών για να διαπιστώσει αν υπήρχε εμπλοκή άλλων προσώπων στον θάνατο του αείμνηστου πολιτικού ή επρόκειτο για ένα δραματικό ατύχημα όπως είχε προσδιορισθεί από την αρχή.

Παράλληλα, νέα ερωτηματικά ανακύπτουν για την υπόθεση ύστερα από πραγματογνωμοσύνη τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη ότι σε ένα από τα βίντεο που έχουν παρουσιασθεί διακρίνεται σε κάποια χρονική στιγμή ένα δεύτερο σκάφος κοντά στο ακυβέρνητο φουσκωτό του πρώην υπουργού αλλά είναι μικρότερο από αυτό.

Δηλαδή επιχειρείται να ενισχυθεί η θεωρία (σσ. με βάση τις αμφισβητούμενες από στελέχη των αρχών ασφαλείας καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων) ότι τον θάνατο του γνωστού πολιτικού προκάλεσαν οι επιβάτες αλιευτικού σκάφους του οποίου όμως παρουσιάζονται μερικές περίεργες …αυξομειώσεις του μεγέθους του.

Δηλαδή, ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρονται σε σκάφος μήκους τουλάχιστον 7-10 μέτρων ή και μεγαλύτερο με βάση τη νέα πραγματογνωμοσύνη εμφανίζεται μικρότερο του φουσκωτού του Σήφη Βαλυράκη δηλαδή περίπου τρία – τέσσερα μέτρα! Με επιπλέον ερώτημα , το οποίο προστίθεται σε δεκάδες άλλα, πως είναι δυνατόν ένα σκάφος μικρού μήκους να επιχείρησε να επηρεάσει με τις κυκλικές κινήσεις και τον κυματισμό που φέρεται ότι προκαλούσε – σύμφωνα με τις ισχυρισμούς των δύο αυτοπτών μαρτύρων- την ευστάθεια του πρώην υπουργού στο φουσκωτό του.

Με νέο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να υπάρχει δεύτερο σκάφος την ώρα που έκανε περιστροφές το φουσκωτό του πρώην υπουργού (σσ. ο ίδιος εκείνη την ώρα είχε πέσει στην θάλασσα) αφού σύμφωνα με τους προαναφερόμενους υπό αμφισβήτηση μάρτυρες «το αλιευτικό που προκάλεσε τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη έφυγε αμέσως από το σημείο».