Την ενισχυση της προστασίας έναντι του κοροναϊού για ορισμένες, ευπαθείς, ομάδες του πληθυσμού εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης εμβολιαστικής δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι εφόσον θα έχουν συμπληρώσει ένα εξάμηνο από την τρίτη δόση.

Όσον αφορά στους νοσήσαντες, όσοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου μετά την νόσηση τους θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Ωστόσο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, η επιτροπή αναμένετα να εισηγηθεί να χορηγείται δεύτερη δόση και στους νοσήσαντες προκειμένου να είναι πλήρως καλυμένοι έναντι της Covid-19.

Υπέρ της τέταρτης δόσης ο Μπουρλά

Υπενθυμίζεται πως πριν δύο ημέρες, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έκρινε ότι ίσως χρειαστεί η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου της εταιρείας νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Όταν δούμε τα πραγματικά στοιχεία, θα κρίνουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται πλήρως από την τρίτη δόση και για πόσο (…) Νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η τέταρτη αυτή δόση θα πρέπει, υπό κανονικές συνθήκες, να γίνει 12 μήνες μετά την τρίτη, αλλά «με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να το δούμε, γιατί έχουμε λίγα δεδομένα. Μπορεί να πρέπει να γίνει νωρίτερα».

Στο πλαίσιο του παραπάνω, και προσπαθώντας να εξηγήσουν τους λόγους που ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητο κάτι τέτοιο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσαν ορισμένες απαντήσεις.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, η μόνη ομάδα για την οποία θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης είναι η πολύ βαριά ανοσοκαταστολή, δηλαδή μεταμοσχευμένοι ή άνθρωποι που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.

Σημείωσε, όμως, ότι η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού γνωρίζει εξαρχής ότι δεν απαντά καλά στο εμβόλιο.

Ο κ. Μαγιορκίνης προσέθεσε ότι σε έναν ανοσοκατεσταλμένο είναι πιθανό η τέταρτη δόση να είναι δεδομένη, αλλά για τους υπόλοιπους μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.