Ενώπιον του ανακριτή Κατερίνης οδηγήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, οι 11 συλληφθέντες, αυτοαποκαλούμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», που κατηγορούνται ότι πέρασαν χειροπέδες στον διευθυντή του γυμνασίου Αιγινίου και τον απήγαγαν προκειμένου να τον παραδώσουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή από κοινού, βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, απειλή, συκοφαντική δυσφήμιση, απλή σωματική βλάβη και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Ενόψει της μεταγωγής τους στα δικαστήρια της Κατερίνης, οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους αρνήθηκαν να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο για κοροναϊό και γι’ αυτό το λόγο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.



Πώς προσπαθούν να δικαιολογηθούν οι οπαδοί τους

Έξω από το δικαστήριο, έδωσαν το παρών υποστηρικτές των συλληφθέντων, με μια εξ αυτών να προβαίνει σε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες.

Η ίδια ακούγεται να λέει ότι «οι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου ζήτησαν τη βοήθεια των θεματοφυλάκων, γιατί αναγκάζουν τα παιδιά να κάνουν τεστ που είναι αντισυνταγματικό».




Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι από τους 11 συλληφθέντες, μόνο οι δύο ανήκουν στους θεματοφύλακες κι αυτό γιατί οι… αγανακτισμένοι γονείς το ζήτησαν.

Επιμένουν στην άποψη ότι είναι αντισυνταγματικά αυτά στα οποία υποβάλλονται τα παιδιά, ενώ σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι μεταξύ των θεματοφυλάκων είναι και ένας αστυνομικός. Η ίδια γυναίκα που έκανε τις παραπάνω δηλώσεις λέει για εκείνον ότι... ξέρει τους νόμους και πήγε να βοηθήσει τους γονείς.

Σε άλλο σημείο, μια ακόμα γυναίκα υποστηρίκτρια των θεματοφυλάκων δήλωσε πως «όλοι αναρωτιούνται γιατί το έκαναν αυτό, ότι είναι φασίστες, αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε τι κρύβεται από πίσω, πόσο βίαιος ήταν ο διευθυντής και οι συνάδελφοί του».

Τι λέει ο δικηγόρος τους

Όπως είπε ο δικηγόρος τους, Βασίλης Νουλέζας, οι συλληφθέντες ισχυρίζονται πως με τις ακραίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταλυθεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούν πως έτσι ενεργοποιείται το άρθρο 120. «Το άρθρο 120, λέει εν ολίγοις ότι επαφίεται στον συνταγματικό πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών να διαφυλάξουν το σύνταγμα όταν καταλύεται», είπε.

Ο κ. Νουλέζας ανέφερε ότι διαφωνεί με κάθε μορφή βίας και ότι ενδεχομένως ερμηνεύουν στρεβλά το σύνταγμα. Τόνισε, επίσης, ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις τους, ωστόσο είναι νωρίς για να τους καταδικάσουμε. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο τρεις από τους 11 έχουν παιδιά στο σχολείο. Οι υπόλοιποι είναι από γύρω περιοχές.

«Οι θεματοφύλακες δεν έχουν σχέση με την απόφαση των γονέων να αρπάξουν τον διευθυντή» λένε οι υποστηρικτές τους που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης, σύμφωνα με το thestival.gr.

Μάλιστα, σύμφωνα με το thestival, κατά τη μεταγωγή τους ένας εκ των συλληφθέντων έκανε λόγο για «ψεύτικες κατηγορίες» και κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει για την «παράνομη κράτησή» τους.