Το πόσο σημαντική είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

 Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης σε κάποιες περιφερειακές ενότητες της χώρας είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 50-60 ετών», σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι αυτές οι ηλικίες να σπεύσουν άμεσα για την χορήγηση της τόσο λόγω των Χριστουγέννων όσο και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

 «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πέλλα», είπε εξηγώντας πως παρά το γεγονός πως τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά (Περί το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες», εξήγησε.

 Για αυτό, χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.

 Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σαφή ύφεση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας που παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι η διαπίστωση αυτή, δεν σημαίνει εφησυχασμό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα.

 «Ο ιός υπάρχει σε όλη τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέροντας, ότι τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε όλη τη χώρα από κοροναϊό.

 Όπως είπε η ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα και συμπλήρωσε ότι «καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κοροναϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 50 ετών».