Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τις 14 Οκτωβρίου, όταν υπογράφτηκε στην Ουάσινγκτον η ανανέωση της αναβαθμισμένης, πενταετούς διάρκειας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίκεν αντίστοιχα, και ήδη «τρέχει» μια σειρά διμερών δράσεων, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη και γενικότερα τη Θράκη. Στο μεταξύ, είχαμε και την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, στις ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ προχθές παρελήφθησαν επισήμως τα πρώτα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ1117 Guardian από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς ήταν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν όχι μόνο το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Τουρκία, κάτι που ήδη έκαναν με εντατικούς ρυθμούς το 2020, αλλά και να έχουν μια πιο μόνιμη παρουσία στην περιοχή της Θράκης, με συχνές συμμετοχές σε ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γεγονός που θα απαιτούσε και «μόνιμες εγκαταστάσεις».

Για τον σκοπό αυτόν η Ελλάδα πρόσφερε το Στρατόπεδο Γιαννούλη, σχεδόν μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, οι εγκαταστάσεις του οποίου θα αναβαθμιστούν πλήρως και θα κτισθούν και νέες με αμερικανικά κονδύλια. Με τον τρόπο αυτόν, προσωπικό και μέσα που αποβιβάζονται στο λιμάνι θα έχουν «μια βάση» να μείνουν, να δουλέψουν, να εκπαιδευτούν ή απλώς να παραμείνουν μερικές ημέρες, πηγαίνοντας ή γυρνώντας από άλλες δραστηριότητές τους σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η «μόνιμη» παρουσία των Αμερικανών στο λιμάνι και στην πόλη της Αλεξανδρουπόλεως, σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, αναβαθμίζει την περιοχή στρατηγικά, την ενισχύει οικονομικά, ενώ τα επιχειρησιακά οφέλη και για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι προφανή μεσομακροπρόθεσμα. Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι το δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τρεις σημαντικές ελληνοαμερικανικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, ως ακολούθως:

- Η άσκηση «Tank Challenge 2021», στο πεδίο βολής αρμάτων μάχης Πετροχωρίου Ξάνθης, ενώ φέτος –για πρώτη φορά– υπήρξαν παρατηρητές από Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία και Γερμανία.

- Η «Olympic Cooperation ’21», η οποία αποτελεί άσκηση προετοιμασίας για διέλευση υδάτινου κωλύματος και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και αμερικανικών δυνάμεων. Σε μια τέτοια άσκηση, με τέτοιο αντικείμενο, όμως, στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όλοι καταλαβαίνουν το εκπεμπόμενο μήνυμά της.

- Η άσκηση «Golden Fleece ’21», που παραδοσιακώς (πλέον) πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του πεδίου βολής Ασκού Προφήτη.

Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά δυνάμεων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρουπόλεως. Το λιμάνι σε συνεχή πλέον βάση ελλιμενίζει αμερικανικά πλοία, τα οποία φορτώνουν και ξεφορτώνουν δυνάμεις, οι οποίες εκ περιτροπής κατευθύνονται ή επιστρέφουν από επιχειρησιακές αναπτύξεις τους σε Βουλγαρία - Ρουμανία. Ξεκίνησε επίσης η ανάπτυξη της μεγαλύτερης δυνάμεως επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων -πάνω από 120-, που από την Αλεξανδρούπολη πηγαινοέρχονται στις προαναφερθείσες περιοχές. ο α/γεσ στισ ηπα Στο σημείο αυτό αξίζει ιδιαίτερης μνείας το επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ του Α/ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χ. Λαλούση (18-22 Οκτωβρίου 2021), δηλαδή μόλις 4 ημέρες μετά την υπογραφή της ανανεώσεως της διμερούς ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του ομολόγου του, στρατηγού Τζέιμς ΜακΚόνβιλ - μια συνάντηση όπου δρομολογήθηκαν όλα τα θέματα με «μικρά εξοπλιστικά», που ενδιαφέρουν άμεσα τον Ελληνικό Στρατό. Ενδεικτικό του εξαιρετικού κλίματος ήταν ότι ο Αμερικανός αρχηγός παρασημοφόρησε τον Ελληνα ομόλογό του με το Μετάλλιο της Λεγεώνος της Τιμής (Legion of Merit) «για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Στρατών».

Σημειώνουμε από την αποκλειστική δήλωση που μας είχε κάνει τότε ο αρχηγός ΓΕΣ τα εξής άκρως ενδιαφέροντα – όπως αποδεικνύεται σήμερα: «Επίσης συναντήθηκα με την υποδιευθύντρια της Διευθύνσεως Αμυντικών Εξαγωγών και Συνεργασίας του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Ουίλσον, από την οποία περνούν υποχρεωτικώς όλα τα προγράμματα μεταχειρισμένου υλικού που μας ενδιαφέρουν. Την είχα γνωρίσει πριν από μερικούς μήνες, στη διάρκεια της εκθέσεως DEFEA στην Αθήνα, και έχουμε εξαιρετική συνεργασία, αλλά, όπως ξέρετε, τα προγράμματα αυτά περνούν από εκείνην, όμως εγκρίνονται από το Κογκρέσο αν επιτρέπεται να δοθούν σε κάποια χώρα κ.λπ.».


Παραλαβή των Μ1117

Αυτά που ευλόγως δεν μπορούσε τότε να πει με απόλυτη σαφήνεια ο στρατηγός Λαλούσης τα λέει η πραγματικότητα τώρα. Την περασμένη εβδομάδα έφτασαν με ειδικό σιδηροδρομικό συρμό τα πρώτα 44 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M1117 Guardian από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού στη Γερμανία και προχθές έγινε η επίσημη τελετή παραλαβής τους παρουσία του ΥΕΘΑ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, και ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χ. Λαλούση, ενώ έπονται και τα υπόλοιπα από τις βάσεις στις ΗΠΑ.

Ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να πάρει μέχρι 1.200 από αυτά, για να αξιοποιήσει επιχειρησιακώς περί τα 1.000 και τα υπόλοιπα να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά. Δωρεάν, αλλά χωρίς τον οπλισμό τους (1 βαρύ πολυβόλο και ένα βομβιδοβόλο των 40 mm έκαστο όχημα), που θα διατεθεί από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού. Τον Φεβρουάριο του 2022 θα έλθουν από τις ΗΠΑ άλλα 400 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους άλλα 400. Το κόστος των 1.200 οχημάτων είναι 987 εκατ. δολάρια, όμως η χώρα μας θα τα αποκτήσει δωρεάν.