Στο όρος Μαίναλο στην Αρκαδία, ανάμεσα από τη Βυτίνα και την κορυφή Τζελάτη υπάρχει μια τοποθεσία που από το 2011 μέχρι και το 2017 κατέγραφε κάθε χειμώνα πολικές θερμοκρασίες.

Σε 4 ώρες η θερμοκρασία έπεσε 20 βαθμούς

Αποκορύφωμα ήταν στις 17 Ιανουαρίου του 2012 στη δολίνη της Κεχρωτής της Αρκαδίας και σε υψόμετρο 1613 μέτρα, όπου ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός της περιοχής, που ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε -35,3 βαθμούς Κελσίου.

Στην συγκεκριμένη περιοχή που περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1700 – 1800 μέτρων ακόμη από το 2011 μέχρι και το 2017 καταγράφονταν ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, παγετός, με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017.

Την αίθρια νύχτα που σημειώθηκε αυτό το παράξενο φαινόμενο, το έδαφος ήταν χιονοσκεπές και ο πυκνός ψυχρός αέρας βυθίστηκε στο κοίλωμα της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο κρύος στο βάθος της δολίνης και να δημιουργήσει αυτήν την έντονη αναστροφή της θερμοκρασίας.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο έχει παρατηρηθεί να πέφτει η θερμοκρασία κατά 20 μονάδες μέσα μόλις σε 4 ώρες.

Τι είναι η «δολίνη»

Με τον όρο «δολίνη» εννοούμε τους φυσικούς σχηματισμούς που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration με το ψυχρότερο σημείο της χώρας