Την περσινή χρονιά, περισσότερες από 4.000 γυναίκες κατήγγειλαν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία, ενώ πάνω από 3.000 γυναίκες βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, το περσινό έτος 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση οικονομικής βίας σε βάρος τους από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.

1_3
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η «κουλτούρα της σιωπής» έσπασε. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. «Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας. Εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλάνε και να καταγγέλλουν. Είμαστε στο πλευρό τους και τις βοηθάμε να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Σύμφωνα με την ίδια, «τα θύματα βίας δεν είναι μόνα τους. Η χώρα μας διαθέτει ένα ασφαλές και σταθερό δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών».

Το δίκτυο δομών περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα, που στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα βίας και παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης και συμβουλευτικής. Υπάρχουν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, καθώς και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί όλο τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, και οι κλήσεις είναι δωρεάν από όλες τις εταιρείες. Η γραμμή στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς/ές επιστήμονες, ενώ οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα το προσωπικό της γραμμής να καλέσει πίσω τις γυναίκες σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο διαθέσιμος χρόνος ομιλίας που έχουν στον πάροχό τους. Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης sos15900@isotita.gr.

«Από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές»

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η κ. Συρεγγέλα, «η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων «έτρεξε» τον μήνα Νοέμβριο καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις-μαχαίρια», υπενθυμίζοντας στις γυναίκες ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές». Επίσης, στην ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/ υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας.

Μαρία Συρεγγέλα: Προχωράμε στη δημιουργία εργαλείου αξιολόγησης επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας


Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι «σχεδιάζουμε κι άλλες δράσεις. Προχωράμε στη δημιουργία εργαλείου αξιολόγησης επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου επανάληψης της βίας στο στενό τους περιβάλλον, και σχεδιάζουμε μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες και τη συγκέντρωση προτάσεων βελτίωσής τους, προκειμένου να εξαλειφθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας».

«Κύριο μέλημά μας, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, είναι το σπάσιμο του κύκλου της βίας, η μηδενική ανοχή τόσο στη λεκτική όσο και στη σωματική απειλή ή κακοποίηση, η μηδενική ανοχή στη σιωπηρή αποδοχή των φαινομένων αυτών», καταλήγει η κ. Συρεγγέλα.