«Ήταν νομοτέλεια όσο μολύνονται από τον ιό πολλοί άνθρωποι, θα έχουν μολυνθεί ή εμβολιαστεί οι περισσότεροι και κάποια στιγμή θα αρχίσει η κάμψη.

Το ζήτημα είναι να γλιτώσουμε, μέχρι τότε, ανθρώπινες ζωές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας, σχολιάζοντας την μικρή κάμψη που παρατηρείται στους δείκτες της πανδημίας.

Παράλληλα , ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, επιβεβαίωσε ότι από το τέλος Νοεμβρίου είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης στη Θεσσαλονίκη, με την Αθήνα όμως να υστερεί σε σχέση με τις προβλέψεις των ειδικών.


Τα εμβόλια είναι αθώα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο «Αττικόν», οι εμβολιασμοί αυξάνονται μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς.

«Ο πληθυσμός ανταποκρίνεται. Η υποχρεωτικότητα θα ωθήσει τους περισσότερους άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο, ούτε να χάσουμε πολλούς ανθρώπους», επισήμανε.

«Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ημέρα. Τα εμβόλια είναι αθώα. Το ζήτημα είναι να προστατευθούν οι άνθρωποι που πεθαίνουν, καθώς και οι οικονομίες», σχολίασε ο κ. Πουρνάρας, σε ερώτηση σχετική με τη φοβία του κόσμου να κάνει συνέχεια εμβόλια.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, δεν έχουμε άλλα περιθώρια καθυστερήσεων.

«Δεν μπορούμε να χάνουμε 80 ανθρώπους την ημέρα και να μην παίρνουμε μέτρα. Πρέπει να φτάσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στο 95% – 98% και να κάνουμε τις δόσεις που χρειάζεται» είπε. Και όπως πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί και ας είναι εκ του περισσού».


Τι δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και το πώς αυτοί αποτυπώνονται το τελευταίο διάστημα μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «πανελλαδικά είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης από το τέλος Νοεμβρίου και έπειτα», επισημαίνοντας ότι σε αυτό συνέβαλε και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ και οι πιο σοβαροί έλεγχοι των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

«Δεν είναι δυνατόν να χάνουμε ογδόντα και παραπάνω νεκρούς την ημέρα, όταν έχουμε τα μέσα για να το αποφύγουμε. Ξεφεύγει από τη σφαίρα του λογικού», επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Απαντώντας στο εάν η μετάλλαξη Όμικρον, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλον τον κόσμο, μπορεί να εντοπιστεί στα λύματα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι εφικτό, όπως μπορεί να εντοπιστεί και με στοχευμένο PCR test.

Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι προβληματίζει τους επιστήμονες το γεγονός πώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα είναι μικρότερος του αναμενόμενου.

«Πρόκειται για γεγονός που μας προβληματίζει. Ίσως να έχει να κάνει και με την Όμικρον», όπως ανέφερε.