Μετά από πέντε χρόνια, από την πρώτη επίσκεψή του, ο Πάπας Φραγκίσκος, «επιστρέφει» στην Αθήνα, ακολουθώντας το μονοπάτι της ενότητας και της αγάπης, όπως δήλωσε και ο ίδιος αναφερόμενος στην αυριανή ιστορική επίσκεψή του στην Αθήνα. Με μια τιμητική υποδοχή, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο Ελ. Βενιζέλος και με πολλές σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και της θρησκευτικής, ο Πάπας Φραγκίσκος θα βάλει  για άλλη μια φορά την σφραγίδα της ομόνοιας και της αρμονικής συνύπαρξης της Εκκλησίας.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια εδώ και μήνες και η Αθήνα είναι έτοιμη εδώ και καιρό για να τον υποδεχθεί με κάθε τιμή.

Από αύριο η πρωτεύουσα θα αλλάξει ρυθμούς. Ήδη έχουν ανακοινωθεί αυστηρά μέτρα περιφρούρησης του Πάπα, αλλά και αστυνόμευσης, με πάνω από 3.500 αστυνομικούς να επιστρατεύονται, ενώ έχουν απαγορευθεί και οι συγκεντρώσεις. Πέρα από την αστυνόμευση και τα αυστηρά μέτρα περιφρούρησης, τον Πάπα θα συνοδεύει πολυπληθής φρουρά από το Βατικανό, ενώ δεν θα κυκλοφορεί με το ειδικό όχημα που χρησιμοποιεί κατά τις επισκέψεις του σε άλλες χώρες, το οποίο του επιτρέπει να χαιρετά τα πλήθη.


Ο ποντίφικας µάλιστα θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά και τη Λέσβο, όπου θα βρεθεί στη νέα προσφυγική δοµή. Πηγές της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας αναφέρουν στα «Π» ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα θεωρείται γεγονός γιορτής και ενότητας για όλη την καθολική κοινότητα: «Η παρουσία του πάπα θα αναζωογονήσει την πίστη τους και θα αναθερµάνει την ενότητά τους, η οποία αποτελεί και το θεµέλιό της, αυτό που τους συγκροτεί σε σώµα Χριστού. Ιδιαίτερα για τους νέους η επίσκεψη του πάπα είναι ένα κάλεσµα στην πίστη, µια πρόσκληση να ξανασκεφτούµε το δώρο του Ευαγγελίου και της νέας ζωής εν Χριστώ».

  Υποδοχή στο Ελ. Βενιζέλος από τον Νίκο Δένδια

Τον Πάπα Φραγκίσκο θα υποδεθχεί στο Ελ. Βενιζέλος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η άφιξή του θα γίνει στις 11:15 το πρωί και θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου.

 

Επιστρατεύονται πάνω από 3.500 αστυνομικοί στην Αθήνα

 

 Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Αστυνομία, εν όψει της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Από το Σάββατο έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, ενώ λόγω της επίσκεψης θα υπάρξει απαγόρευση συναθροίσεων.

Για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφικα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου – Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου – δεξιά Ιουλιανού – αριστερά Αριστοτέλους – Σωκράτους – αριστερά Π. Τσαλδάρη – Πλατεία Ομονοίας – δεξιά Αθηνάς – Πλατεία Μοναστηρακίου – Άρεως – Διοσκούρου – Πρυτανεία – Τριπόδων – Σέλλευ – Λυσικράτους – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ.Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου – Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

«Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια»

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων – επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό Μέγαρο Μουσικής) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

 

Η... επιστροφή του Πάπα 

Τον Απρίλιο του 2016 έγινε η πρώτη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, όπου πραγµατοποιήθηκε η ιστορική συνάντησή του µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυµο.

Μία πενταετία αργότερα, ο πάπας Φραγκίσκος έρχεται ξανά στη χώρα µας και θα ακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραµµα συναντήσεων, µεταξύ των άλλων, µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τους καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την  Κύπρο, όπου βρέθηκε το πρωηγούμενο διήμερο θα µεταβεί στη χώρα µας, µέχρι τις 5 ∆εκεµβρίου. Με την παπική πτήση, µε αφετηρία τη Ρώµη και προορισµό την Κύπρο και έπειτα την Αθήνα, θα ταξιδέψουν 79 δηµοσιογράφοι, 73 από διεθνή ΜΜΕ και έξι από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Εδρας.


Οι δηµοσιογράφοι θα προέρχονται από τις εξής χώρες: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερµανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κορέα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουµανία και Ρωσία. Ο Ποντίφικας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος» το πρωί του επόµενου Σαββάτου, στις 11.10, όπου θα πραγµατοποιηθεί η επίσηµη υποδοχή του. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 12.15 η εθιµοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Το πρόγραμμα του Πάπα και οι συναντήσεις

Στις 12.30 ο Πάπας θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα ακολουθήσει στις 12.45 συνάντηση µε εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του διπλωµατικού σώµατος.

Στο πρόγραµµά του ακολουθεί επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, στις 4 το απόγευµα, στην αίθουσα του θρόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην πορεία της ηµέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει επαφές µε επισκόπους, ιερείς, µέλη µοναχικών ταγµάτων και της Αφιερωµένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών. Στις 18.45 θα ακολουθήσει ιδιωτική συνάντηση µε τα µέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Την εποµένη, ο ποντίφικας θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, στο Καρά Τεπέ, όπου θα αναπέµψει προσευχή. Εκεί θα τον υποδεχθεί η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μιλώντας στα «Π», ο αναπληρωτής διοικητής του Καρά Τεπέ, ∆ηµήτρης Βαφέας, δήλωσε ότι αισθάνεται χαρά και τιµή για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου, τονίζοντας πως το νησί της Λέσβου είναι ένα σύµβολο για το Προσφυγικό. «Εχουν έρθει δύο φορές η Εθιµοτυπία και η Ασφάλειά του, οι οποίοι µας υπέδειξαν µια συγκεκριµένη διαδροµή που θέλει να ακολουθήσει στην έκταση του Κέντρου. Θα τοποθετηθεί µια εξέδρα στο εσωτερικό της δοµής, στην πλευρά της θάλασσας, από όπου θα εκφωνήσει την οµιλία του», είπε ο κ. Βαφέας.

Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 16.45, και το ίδιο απόγευµα θα ακολουθήσει η εθιµοτυπική επίσκεψη του κ.κ. Ιερώνυµου στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Τη ∆ευτέρα, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Ρώµη, ο Πάπας θα συναντηθεί µε τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, και θα ακολουθήσει συνάντηση µε νέους στο ∆ηµοτικό Σχολείο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, στο Μαρούσι. Η γενική διευθύντρια της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών ∆ηµοτικού και Νηπιαγωγείου, ∆ήµητρα Πρελορέντζου, ανέφερε στα «Π»: «Ο Πάπας Φραγκίσκος σε όποια χώρα πηγαίνει έχει συνήθως συνάντηση µε νέους και εφήβους και είµαστε πολύ χαρούµενοι που ο χώρος που θα φιλοξενήσει αυτό το γεγονός είναι το σχολείο µας. Στον προαύλιο χώρο θα υπάρχουν µαθητές Γυµνασίου και Λυκείου από σχολεία όλης της Ελλάδας. Μέσα στο θέατρο όπου θα πραγµατοποιηθεί η συνάντηση θα είναι ένας συγκεκριµένος αριθµός νέων ανθρώπων. Η εκδήλωση στο θέατρο του σχολείου θα διαρκέσει περίπου µία ώρα και θα περιλαµβάνει οµιλία του πάπα και µαρτυρίες νέων ανθρώπων».