Για τους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα, όπως είπε, η απόφαση «βασάνισε πολύ» τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Πέτσας είπε για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ότι είναι οι «9 στους 10 από τους οποίους καταλήγουν και καταλαμβάνουν τις περισσότερες μονάδες στις ΜΕΘ» , αλλά και ότι «στην αύξηση του εμβολιασμού των τελευταίων ημερών δεν συνέβαλλε».

Συνταγματικές παράμετροι

Παράλληλα, τόνισε ότι «εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα πειθούς» και διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί υπόψη οι συνταγματικές παράμετροι. «Είναι αναλογικό το μέτρο, λαμβάνουμε υπόψη το μέτρο της υγείας», σημείωσε και εκτίμησε ότι «μερικοί άνθρωποι θέλουν για λόγους του περίγυρού τους για να κάνουν κάτι, κάποιος να τους το επιβάλλει».

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία της πανδημίας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, οπότε και θα γίνουν «στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Για το πώς ένας χαμηλοσυνταξιούχος θα δίνει 1200 ευρώ το χρόνο, αν δεν κάνει το εμβόλιο, είπε πως «θα κάνει το εμβόλιο και δεν θα πληρώσει τα 1200 ευρώ το χρόνο», ενώ για το αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, για λόγους υγείας, τόνισε πως «κάποιες μικρές εξαιρέσεις θα υπάρξουν, θα γίνουν σήμερα σχετικές ανακοινώσεις από τον κ. Πλεύρη».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «όλες οι διασταυρώσεις θα γίνουν με τρόπο που θα εξασφαλίζεται το θέμα των προσωπικών δεδομένων». Επίσης, επιβεβαίωσε πως όποιος άνω των 60 δεν κάνει εμβόλιο θα συνεχίσει να πληρώνει κάθε εβδομάδα τα τεστ του και ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο δεν θα συνδεθεί με την 3η δόση.