Διευκρινίσεις δόθηκαν πριν από λίγη ώρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφορικώς με την πιθανότητα μελλοντικής αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ζώνη Σαχέλ της Υποσαχάριας Αφρικής στο πλαίσιο της εκεί επιχειρούσας δυνάμεως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπου επισημαίνεται ότι το όλο θέμα «εξετάζεται και δεν έχει ληφθεί απόφαση», κατηγορώντας όσους επιχειρούν «να διαστρεβλώσουν» το θέμα ότι ψεύδονται.

Η ανάγκη διευκρινίσεως κρίθηκε απαραίτητη μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου (newsbomb.gr) από τα σχετικά λεγόμενα του οποίου ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση απορρίψεως μιας τέτοιας ενεργείας.

Επί του θέματος αυτού σχετίζονται και οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΘΑ, που έχουν ως εξής:

«Σχετικώς με τις συζητήσεις περί πιθανής αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική, από το Υπουργείου Εθνικής Αμύνης καθίσταται σαφές ότι το εν λόγω ζήτημα εξετάζεται και δεν έχει ληφθεί απόφαση. Όποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν αυτήν την ξεκάθαρη θέση, απλά ψεύδονται.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έχει τονίσει κατά την τηλεδιάσκεψη Υπουργών Αμύνης και Διεθνών Εταίρων για την “Task Force Takuba” υπό την προεδρία της Γαλλίδος Υπουργού Αμύνης κ. Φλωράνς Παρλύ (Florance Parly), την περασμένη άνοιξη, ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. για την ασφάλεια στην περιοχή.

Επισημαίνεται ότι στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑ, την επιμελητειακή στήριξη του ΝΑΤΟ, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S), ήγουν Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσάντ, Μάλι και Νίγηρας» καταλήγουν οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΘΑ