Με ταχείς ρυθμούς, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας θα «τρέξει» το προσεχές διάστημα τη δίκη του 48χρονου «ψευτογιατρού» ο οποίος κατηγορείται για τις ανθρωποκτονίες 12 καρκινοπαθών και τις απόπειρες ανθρωποκτονιών 14 συνανθρώπων μας.

Το Δικαστήριο βασιζόμενο στο άρθρο 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σύμφωνα με το οποίο «αν ο κατηγορούμενος δεν εμφανιστεί ή δεν εκπροσωπείται νομίμως από συνήγορο, δικάζεται σαν να ήταν παρών, εφόσον έχει νομίμως κλητευθεί και έχει ενημερωθεί ότι σε περίπτωση μη εμφάνισης ή μη εκπροσώπησής του θα δικαστεί ερήμην.

Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής η ενημέρωση του κατηγορουμένου πριν την έναρξη της διαδικασίας στο ακροατήριο καλύπτει και κάθε επόμενη διαδικαστική φάση μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης σε πρώτο βαθμό».

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση με μεγάλο αριθμό θυμάτων και αποτελεί θέμα τιμής για τις δικαστικές αρχές, η δίκη να διεξαχθεί άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις» τονίζουν αρμόδιες δικαστικές πηγές στα «Π».

Τα χρονικά περιθώρια για τη λήξη του 18μηνου είναι στενά ωστόσο το δικαστήριο θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση της δίκης στις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Παρά την προσπάθεια του βασικού κατηγορουμένου για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, να καθυστερήσει την έναρξη της δίκης επικαλούμενος ότι νοσεί με κοροναϊό και βρίσκεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», δικαστές και ένοbρκοι αποφάσισαν να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία με τον κατηγορούμενο ωσεί παρών.

Ο 48χρονος «ψευτογιατρός», σύμφωνα με το δικαστηρίου θα μπορούσε να δώσει το "πράσινο φως" στους δικηγόρους να παρίστανται στη δίκη, στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δεν εξουσιοδότησε τους να τον εκπροσωπήσουν.

Η μόνη εξουσιοδότηση που χορήγησε στους νομικούς του παραστάτες, πριν την έναρξη της δίκης, ήταν να συμμετέχουν στην κλήρωση των ενόρκων. «Θέλει να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του και να παρίσταται στη δίκη» ανέφεραν οι δικηγόροι του στο δικαστήριο, ζητώντας ουσιαστικά τη διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας μέχρι να αναρρώσει.

Κάτι τέτοιο, με δεδομένο το γεγονός ότι το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης, λήγει στις 16 Δεκεμβρίου, θα τίναζε στον "αέρα" την ακροαματική διαδικασία και θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην αποφυλάκιση του.

«Μας εμπαίζει»

Οι οικογένειες των θυμάτων του «ψευτογιατρού» και οι άνθρωποι, που παρά τρίχα γλίτωσαν από τα χέρια του, περίμεναν με αγωνία την έναρξη της διαδικασίας, έχοντας ταλαιπωρηθεί να δίνουν το «παρών» σε δύο συνεδριάσεις του δικαστηρίου, χωρίς τη δίκη, να αρχίζει επί της ουσίας.

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί θύματα στην υπόθεση του «ψευτογιατρού», έκανε λόγο για στρεψόδικη στάση του κατηγορουμένου και εξέφρασε την άποψη, συμφωνώντας με τους εισαγγελείς της έδρας, ότι η δίκη μπορούσε να αρχίσει.

Εντούτοις, δικαστές και ένορκοι έδωσαν περιθώριο δύο ημερών στους δικηγόρους του 48χρονου "ψευτογιατρού" να εξασφαλίσουν εξουσιοδότηση.

Ούτε και τότε, ωστόσο, η εξουσιοδότηση δόθηκε. Το δικαστήριο αποφάσισε, τελικά, να αρχίσει τη δίκη με τον κατηγορούμενο ωσεί παρόντα.

Σύμφωνη με την απόφαση του δικαστηρίου ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος έκανε λόγο για μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση.

«Το δικαίωμα στην αυτοπρόσωπη παρουσία του κατηγορουμένου δεν είναι απόλυτο. Θεωρούμε ότι, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ο κατηγορούμενος επέλεξε να μην εκπροσωπείται. Είναι μια δίκη τεράστια και πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά. Το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει όταν έμαθε ότι έχει covid-19, ήταν να δώσει μια εξουσιοδότηση. Εγώ δεν είδα να εξαντλούνται όλα τα μέσα επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο. Δεν είδα να έχει γίνει επικοινωνία με τον εισαγγελέα της φυλακής, τον διοικητή του νοσοκομείου…» τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Το δικαστήριο-πλέον-προχωρά με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς την ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η δίκη. Εάν κάτι τέτοιο για οποιοδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτό, τότε, το δικαστήριο θα πρέπει να διατάξει την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου με όρους και να παραμείνει ελεύθερος μέχρι την έκδοση της ετυμηγορίας του.

Θύματα του «ψευτογιατρού» ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι είναι πολύ πιθανό, ο κατηγορούμενος, εφόσον αφεθεί ελεύθερος, να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός και να διαφύγει. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και στην περίπτωση που χρειαστεί να αφεθεί ελεύθερος οι όροι που αναμένεται να του επιβληθούν από το δικαστήριο θα είναι βαρύτατοι.