Εντείνεται η ανησυχία παγκοσμίως από την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ότι έχουν εντοπίσει επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα.

Στην Ευρώπη, επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανιχνευθεί σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βέλγιο και Δανία.

Ύποπτες περιπτώσεις εξετάζονται στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία  

Επιβεβαιωμένα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον εντοπιστήκαν επίσης την Κυριακή στην Αυστραλία και τον Καναδά ενώ είχαν εντοπιστεί και στο Ισραήλ.

Μετά το Ισραήλ και η Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα κλείσει τα σύνορα σε πρακτικά όλους τους αλλοδαπούς από αυτόν τον μήνα, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης Η επίσημη ανακοίνωση του μέτρου αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Η Βρετανία εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 σήμερα (Δευτέρα) για να συζητηθούν οι εξελίξεις ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τα μέλη της ομάδας των ειδικών.

Αντιδράσεις στη Νότια Αφρική: «Αδικαιολόγητες οι απαγορεύσεις»

Στη Νότια Αφρική συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει δεκάδες χώρες.
Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα καταδίκασε τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη χώρα του και στις γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι είναι πολύ απογοητευμένος. Μάλιστα έκανε λόγο για αδικαιολόγητη κίνηση και ζήτησε άμεση άρση τους.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λέγοντας ότι το νότιο άκρο της Αφρικής έχει πέσει θύμα άδικων διακρίσεων

Σημείωσε ότι το μόνο που θα κάνουν οι ταξιδιωτικές αγορεύσεις είναι να βλάψουν περαιτέρω τις οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί και να υπονομεύσουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από την πανδημία".

Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον ως καμπανάκι σχετικά με την ανισότητα που επικρατεί στον κόσμο σχετικά με τα εμβόλια.



Φάουτσι: Πιθανό ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας

«Υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ να μπουν σε ένα πέμπτο κύμα» της πανδημίας λόγω της στασιμότητας των ποσοστών εμβολιασμού, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η παραλλαγή «Όμικρον» που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η νέα μετάλλαξη πυροδοτεί φόβους για το εάν θα είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες.
Ο Άντονι Φάουτσι, 
μιλώντας στο NBC εξήγησε γιατί η μετάλλαξη έχει σημάνει συναγερμό. Ειδικότερα ανέφερε ότι η παραλλαγή ενσωματώνει 32 ή και περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορoναϊού.

«Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί, αλλά αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Ο επιδημιολόγος παρέπεμψε επίσης και στα επιδημιολογικά δεδομένα στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, ξαφνικά διαπιστώθηκε ένα άλμα. Και οι Νοτιοαφρικάνοι κατάλαβαν ότι ο ιός είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που γνωρίζουμε. Ως εκ τούτου, η αύξηση στα κρούσματα αποτελεί ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα.




Στάση αναμονής απο τον ΠΟΥ

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε απόψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.

Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ).

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων».

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.

Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.

Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.