Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις μεταξύ αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδος, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) εντός του FIR Αθηνών πριν, παράλληλα και μετά την πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-11», που ολοκληρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2021, με επίκεντρο την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, η οποία λειτουργούσε ως «μητρική βάση» για τα ξένα αεροσκάφη.



Πιο συγκεκριμένα :

Ελληνικά μαχητικά F-16, καθώς και Αιγυπτιακά F-16, Mirage-2000 και Rafale συμμετείχαν στην άσκηση “Mina Aegeus”, που διεξήχθη στο FIR Αθηνών, Νοτίως της Κρήτης, το διάστημα από 13-26 Νοεμβρίου.



Μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, καθώς και ίδιου τύπου μαχητικά των ΗΑΕ συμμετείχαν στην άσκηση “Autumn Flight Bird” που διεξήχθη στο σύνολο του FIR Αθηνών το διάστημα από 15-25 Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια των προαναφερθεισών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής (Defensive Counter Air/DCA) και (Offensive Counter Air/OCA), «με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων», όπως σημειώνεται και από το ΓΕΕΘΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαχητικά αεροσκάφη και των 3 χωρών είχαν μετασταθμεύσει – ως προελέχθη – στην 115 Π.Μ., με σκοπό την συμμετοχή τους στην διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-11»