Χωρίς ενδείξεις υποχώρησης εξελίσσεται η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, τα σημερινά κρούσματα αναμένονται να αγγίξουν τα 6.500, στοιχείο που δείχνει τη διασπορά και την έξαρση του κοροναϊού στην κοινότητα

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννακός τοποθετήθηκε με σαφήνεια στην πίεση που ασκεί το πανδημικό κύμα του κοροναϊού στο σύστημα υγείας.

Ασφυκτική η κατάσταση στο ΕΣΥ

Στο ΑΧΕΠΑ που ολοκλήρωσε την εφημερία του στις 8 το πρωί της Παρασκευής, 13 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε απλούς θαλάμους, ενώ έγιναν συνολικά 68 εισαγωγές στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, ασθενείς μεταφέρονται από το ΑΧΕΠΑ στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική, πάρα πολύ δύσκολη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοντας ότι οι νεκροί από κοροναϊό είναι περισσότεροι από τους νεκρούς όλων των άλλων παθήσεων που φτάνουν στα νοσοκομεία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής Γιώργος Πατούλης, εξήγησε ότι τεράστιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προκειμένου όσοι δεν χρήζουν νοσηλείας να παρακολουθούνται κατ’ οίκον αλλά και όσοι τελικά χρειάζονται νοσηλεία να πηγαίνουν έγκαιρα στα νοσοκομεία.

Κοτανίδου: To μεγάλο πρόβλημα της περιόδου είναι οι ανεμβολίαστοι

Αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα και το μέγιστο πρόβλημα των ανεμβολίαστων, μίλησε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε το πρωί της Παρασκευής, τα πράγματα είναι αρκετά πιεστικά σε κάποιες περιοχές εδώ και αρκετό καιρό καθώς υπάρχει κόσμος που αρνείται να χρησιμοποιήσει το «όπλο» που έχουμε και αυτό είναι το εμβόλιο. Στο γεγονός αυτό, οφείλεται κατά την κυρία Κοτανίδου η αύξηση στα εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. «Αυτό που έχουμε ως πρόβλημα είναι οι μη εμβολιασμένοι και είναι αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Μειονότητα είναι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια επισήμανε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμένων τόσο θα μειώνονται οι θάνατοι και οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός lockdown, η κυρία Κοτανίδου απάντησε ότι οποιοδήποτε κλείσιμο δεν θα αποδώσει περισσότερο από τα προηγούμενα, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της κυβέρνησης τα μέτρα.

Tέλος, υπογράμμισε τη δυσκολία για περαιτέρω μέτρα στους ανεμβολίαστους, ενώ για τις φετινές γιορτές ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως πέρσι με προσοχή και με τους γνωστούς μας.