«Είπαμε να εκμεταλλευτούμε ότι ο κόσμος θα κατέβει στην αγορά, θα υπάρχει κινητικότητα όπως συνηθίζεται αυτή την μέρα, να κάνει τα ψώνια του και θα κατεβάσουμε τις κινητές μας εμβολιαστικές μονάδες σε συνεννόηση με τον κ. Θεμιστοκλέους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρης Τσαλικάκης, αναφορικά με την αυριανή εξόρμηση εμβολιασμού στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

«Πήραμε το ‘’ok’’ να κάνουμε αυτή τη δράση, να κάνουμε μια εξόρμηση, να κατεβάσουμε κινητές εμβολιαστικές μονάδες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, όποιος επιθυμεί να κάνει είτε την πρώτη δόση είτε τη τρίτη δόση εφόσον έχει κλείσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ραντεβού να κάνει το εμβόλιο του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικάκης.

«Στην αρχή είχαμε υπολογίσει να κατεβάσουμε τη μια μας κινητή μονάδα, από τη Δευτέρα που το ανακοινώσαμε τα ραδιόφωνα της πόλης και άνθρωποι του χώρου άρχισαν να μας ενημερώνουν ότι υπάρχει μια κινητικότητα. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Θα κατεβάσουμε 8 εμβολιαστικές γραμμές. Νομίζω θα ξεπεράσουμε τους 600 εμβολιασμούς», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα είναι από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 19:00, είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα έχει πάρα πολύ κόσμο. Με την ευκαιρία να πω ότι και την Δευτέρα 29 με τον γυμναστικό σύλλογο και την ΠΑΕ και Ηρακλή έχουμε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία με τους ανθρώπους Ηρακλή στο Καυτάνειο. Και εκεί βλέπουμε μια κινητικότητα και εκεί ευελπιστούμε να έχουμε αρκετό κόσμο. Δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός, είναι ότι θα έχουμε και τους γιατρούς, τους νοσηλευτές μας, ανθρώπους που μπορούν να δώσουν πληροφορίες», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ, ο κ. Τσαλικάκης σημείωσε: «Ότι έχουμε ανθρώπους εκτός ΜΕΘ αυτό είναι μια πραγματικότητα και προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε αλλά ότι πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ... Καταρχήν να πούμε ότι είναι εκτός του χώρου της ΜΕΘ, δηλαδή δεν είναι στα ράντζα οι άνθρωποι ούτε είναι παραπεταμένοι. Δηλαδή είναι χώροι όπως είχαμε φτιάξει και πέρυσι τον Νοέμβριο, παράδειγμα είναι οι ενδιάμεσες μονάδες, οι καρδιολογικές μονάδες, τα χειρουργεία που έχουνε διαμορφωθεί κι έχουνε όλα εκείνα που έχει μια ΜΕΘ. Δηλαδή έχει τον αναπνευστήρα, τις αντλίες φάρμακων, έχει τα monitors, έχει τους γιατρούς που περνάνε, έχει τους αναισθησιολόγους ώστε να δωσουμε τη δυνατότητα όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι μας να έχουνε φροντίδα ΜΕΘ. Κανείς δεν είναι σε θάλαμο παραπεταμένος, ούτε σε κάποιο ράντζο!».

Ερωτηθείς πόσοι από τους γιατρούς που κλήθηκαν παρουσιάστηκαν, απάντησε: «Παρουσιαστήκαν όλοι όσοι έχουν κληθεί, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Δύο άνθρωποι που δεν είχαν εμβολιαστεί ένας εκ των δυο εμβολιάστηκε κι ο άλλος θα αντικατασταθεί, δεν υπήρξε προβλημα, κανείς δεν αρνήθηκε».

«Πιέζεται το σύστημα, έχει εδώ και αρκετές ημέρες που πιέζεται το σύστημα και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε» τόνισε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Αναφορικά με την επίταξη κλινικών, δήλωσε: «Έχουμε συνεργασία, δεν υπάρχει επίταξη κλινικής αυτό το χρονικό διάστημα, υπάρχει συνεργασία με ένα συγκεκριμένο κέντρο το οποίο μας έχει δώσει 200 κλίνες για ήπια θετικά περιστατικά. Αυτή τη στιγμή μέσα έχουμε 130 άτομα και μέχρι τώρα έχουν περάσει 420 ασθενείς, και μας βοηθάει από αρχές Νοεμβρίου. Έχουνε δώσει ιδιωτικές κλινικές, καθαρές κλίνες για περιστατικά non-covid για να μπορούμε να αποσυμφορήσουμε το σύστημα και τα νοσοκομεία και αν χρειαστεί στο σχεδιασμό μέσα είναι να πάρουμε κι άλλα».

«Προχθές βγάλαμε κάποια στοιχεία σαν υγειονομική περιφέρεια όπου 42 χιλιάδες πολίτες τον μήνα Οκτώβριο πέρασαν από τα επείγοντα περαστικά στα νοσοκομείων. Περίπου 8,5 χιλιάδες αφορούσαν ύποπτα περιστατικά, αντιμετωπίστηκαν, διαχειρίστηκαν ως ύποπτα περιστατικά covid. 14,5 χιλιάδες εισαγωγές καθαρά περιστατικά. Σε όλα τα μέτωπα δεχόμαστε πίεση, θα ανταπεξέλθουμε. Θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή. Δεν θα κάνουμε πίσω!», δήλωσε επιπρόσθετα.